Днес е празникът Преображение Господне. Той е установен още в

...
Днес е празникът Преображение Господне. Той е установен още в
Коментари Харесай

Свето Преображение на Господа Бога, нашия Спасител Иисус Христос

Днес е празникът Преображение Господне. Той е открит още в първите епохи на християнството и ни напомня едно от значимите евангелски събития от земния път на Спасителя, а точно явяването Му в небесната популярност пред Неговите възпитаници Петър, Йоан и Яков.

Юдейският народ не познал в Христос упования Месия, въпреки и усърдно да изучавали пророчествата, те се надявали, че предстоящият Месия ще ги освободи от робството на чужденците, ще възвеличи със земна популярност и ще седне на Давидовия трон. Те не разбрали, че в пророчествата се приказва за небесно, а не за земно царство, за безконечни богатства, а не за земна популярност. Иисус Христос постоянно беседвал с учениците си за Своите премеждия. Той казвал, че Нему следва да бъде отритнат от първосвещениците и книжниците, да бъде погубен и на третия ден да възкръсне.

Сърцата на учениците се изпълвали със тъга от тия думи. За да утвърди вярата им, Христос се посочил на трима от апостолите в небесна популярност. Като взел със Себе си Петър, Яков и Йоан, Той се изкачил с тях на Таворската планина покрай Галилея. Тук Той се отдалечил малко от тях и почнал да се моли. Учениците в същото време заспали. Когато се пробудили, видели Иисус видоизменен, лицето Му се изменило и светело като слънце, а облеклата Му станали бели като сняг. С Него имало двама мъже, сияещи в популярност, това били Мойсей и Илия, които беседвали с Него за идните Му премеждия и доброволна гибел.

Петър, изумен от това, което видял, споделил на Иисус, че е добре да останат на това място, като създадат три сенника за Него, Мойсей и за Илия. Изведнъж ярък облак осенил всички и из облака се чул глас, който казвал: " Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение, Него слушайте! " (Матей 17:5) Учениците от боязън паднали ничком. Но Господ се допрял до тях и им споделил: " Станете, не бойте се! " (Матей 17:7) И като станали, те видели единствено Иисус Христос в елементарния Негов тип. Те слезли от планината, а Той им забранил да приказват за това, което видели, до момента в който Син Човечески не възкръсне от мъртвите.

Учениците чули гласа на Самия Бог, двамата пророци Мойсей и Илия, засвидетелствали със своето явяване, че Иисус е фактически Оня, за Когото предсказвали пророците. Това събитие имало за цел да защищити апостолите от отчаяние и подозрение при типа на Христовите премеждия и да ги укрепи във вярата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР