Днес е празник и няма да говорим за статистиката, свързана

...
Днес е празник и няма да говорим за статистиката, свързана
Коментари Харесай

Проф. Витанов издаде голяма лична тайна ВИДЕО

" Днес е празник и няма да приказваме за статистиката, обвързвана с ковид. Вместо това, ще напиша няколко думи за това, което доста ни липсва на нас, българите - уважението ", по този начин стартира пост на математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов в персоналния му фейсбук профил.

" Често ме питат, по какъв начин съумявам да се оправя с анализите и прогнозите на нещо, което изисква познания освен от математиката, само че и от други науки като биологията и науките за индивида и обществото да вземем за пример.

Просто е. Човек би трябвало единствено да се сети, че работя в Българската академия на науките. Колегите ми знаят доста и като не ми доближава познание, запитвам ги. Това е. Затова ги почитам и където мога, се застъпвам за правата им, в случай че и да би трябвало да кажа някоя по-остра дума на следващия управленец.

В България няма почитание към учените хора и науката. Вземете да вземем за пример учените и член-кореспондентите на Българска академия на науките. Кой ли не ги навиква защо ли не.

Погледнете обаче към тях от моята позиция. Те са преносими библиотеки, изчели са хиляди книги и публикации и човек, като има потребност от някое познание, просто може да иде и да ги попита. Давам образец със себе си и тази пандемия. Ако ми дотрябва в допълнение познание за математическа методология, ще ида и ще запитвам нашите учени математици - те са първокласни експерти в своите области, само че доста от вас не знаят това.

Питате ме, по какъв начин дефинирам, кои са най евентуалните сюжети - ами за това се желаят познания от химията и физиката - теориите за комплицираните системи и самоорганизацията са основани и от Пригожин и Хакен - единият е химик, другият е физик. Като ми дотрябва познание, ще ида да запитвам учените и член-кореспондентите от химическите и физическите науки. Ще ме упътят хората и са ме упътвали неведнъж.

За самия вирус и медицинските въпроси на пандемията - в Българска академия на науките си имаме учени и член и член-кореспонденти в региона на биологичните и медицинските науки, с които в последната година и половина работя чудесно. Да не забравяме науките за индивида и обществото.

За да вършиме сполучливи разбори и прогнози, ви трябват познания за особеностите на българското общество да вземем за пример, за навиците на хората и тяхната история. Ако не ми доближават, от кое място ще ги взема. Ами вместо да дълбая из библиотеките и да изровя нещо третокласно, ще ида да запитвам учените и член-кореспондентите от тези науки, както съм го правил. Те ми споделят, къде и първокласната информация и по този начин ми икономисват доста време да се лутам самичък и да я диря.

Тъй че, в случай че съм сполучлив в анализите и прогнозите, то се дължи и на помощта на тези хора, поради което ги почитам. Силата на един народ е в потреблението на насъбраните познания, доста от които са в библиотеките. Когато нуждая се от обещано познание, първо отивам при преносимите библиотеки и те ми споделят къде да го намеря.

Мисля си, че нашето общество би трябвало да се попромени и от позиция на уважението към знанието да се върне към това, което е било по възрожденските времена. Това е част от пътя, който ще ни извади от настоящото тресавище и ще ни насочи към по-добри съдбини.

Честит празник, искам здраве и триумфи и дано вируса да ви заобикаля. Повече за него - на следващия ден. Днес е празник ", написа проф. Витанов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР