Днес е последният ден от Страстната седмица. На Велика събота

...
Днес е последният ден от Страстната седмица. На Велика събота
Коментари Харесай

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Днес е последният ден от Страстната седмица. На Велика събота църквата възпоменава телесното заравяне на Христос и слизането му в пъкъла.

Църковното свещенодействие стартира през този ден рано сутринта и продължава непрестанно до края на деня, тъй че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват към този момент при звуците на тържественото "Христос воскресе! "

Празникът е обвързван с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дами, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е сложена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала близо до Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предсказал възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Според традициите

на този ден дамите посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и самун за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове.

Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЛЕСНИ И ЕФЕКТНИ ИДЕИ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА

Църквата популяризира Велика събота като "най-благословения седми ден ".

Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, само че в това време избавя света и отваря гробовете.

Положен към този момент в гроба, Духът на Исус е в пъкъла, с цел да раздра оковите му и да отвори още веднъж райските двери. Това ще се случи на другия ден - в Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.

На Велика събота се случва и огромното знамение - слизането на Благодатния огън

Над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, именуван още Свещен или Небесен. Вече над 2000 години хиляди вярващи от целия свят идват в Йерусалим, с цел да станат очевидци на чудото.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА РЕСТАВРИРАНИЯ БОЖИ ГРОБ В ЙЕРУСАЛИМ

Според православното поверие огънят слиза от небето единствено в навечерието на православния Великден и се счита, че в продължение на няколко минути той е нематериален - не топли и не изгаря.

Легендата за Благодатния огън

За първи път България дава на Македония Благодатния огън

"Слизането на Небесния или Благодатен огън " е събитие, което съгласно църквата не може да се изясни от рационална позиция, а от научно становище обяснението е невероятно.

"Слизането на Небесния огън " е считано за едно от огромните чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва " след молитва на Йерусалимския патриарх.

Още любопитни неща за празника вижте в специфичната секция Великден в Edna.bg.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР