“Днес е Петковден и почитаме света Петка. Празникът е и

...
“Днес е Петковден и почитаме света Петка. Празникът е и
Коментари Харесай

Антон Хекимян и кметът на район “Сердика” инж. Тодор Кръстев посрещнаха Петковден на Божествена Св. Литургия в храм "Св. Петка Самарджийска", Орландовци

“Днес е Петковден и почитаме света Петка. Празникът е и на кв. " Орландовци ", по тази причина посетих храм " Св. Петка Самарджийска " и честитих на жителите на квартала. Поздравявам всички именици, бъдете здрави и благословени! ”. Така претендентът за кмет на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян се обърна към всички столичани, чиито имена са под небесното застъпничество на Св. Петка, както и към жителите на кв. Орландовци, които посрещнаха своя храмов празник.

 

Да се помолят за здраве, избавление и процъфтяване в делата пристигнаха още кметът на регион “Сердика ” инж. Тодор Кръстев, претендентите за общински съветници на ГЕРБ-СДС и стотици миряни от региона.

 

“Честит Петковден! Честит празник на кв. Орландовци! Честит празник на всички именници! Пожелавам здраве и благополучие във всеки дом, на всяко българско семейство! Нека Св. Петка закриля всички!

Нека вярата и смирението ни сплотяват и водят по пътя за едно чисто и по-добро бъдеще! ”, обърна се към жители и симпатизанти инж. Тодор Кръстев и добави, че “Вярата е в основата на всяка една нация. Тя е служила за обединяване на предците ни, на нас, ще я предадем и на децата ни. През всичките години съм приемал за своя персонална идея, съхраняването на традициите, оповаването във вярата и добродетелите, на които християнската вяра ни учи. За това и постоянно съм полагал старания в опазването и съхраняването на храмовете в регион „ Сердика “, добави още кметът Кръстев, който още веднъж се бори за доверието на хората.

 

 

 

 

В Софийска епархия има доста храмове и манастири, отдадени на българската светица Петка-Параскева. Един от тях се намира в столичния квартал „ Орландовци “. Особено тържествено тази година той означи храмовия си празник, защото църквата е актуализирана и благоукрасена. Като нравствен подарък, в чест на храмовия празник, енорията на столичния квартал преди няколко години получи частици от мощите на  св. Петка-Параскева, на св. Екатерина и от Честния Кръст Господен. Светините са подарък на храм „ Св. Петка “ от Доростолска епархия и ще останат в него за безконечни времена и поклонение. Това са следващите светини, които ще се покоят в храма.

 

 

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски псалти.

По време на цялото свещенодействие в храма прииждаше богомолен народ, който се покланяше на донесените светини и отправяше към тях сърдечни молебствия за разтуха, поддръжка и излекуване от заболявания, видя наш кореспондент.

 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР