Днес е Петковден, храмов празник има черквата Света Петка в

...
Днес е Петковден, храмов празник има черквата Света Петка в
Коментари Харесай

Как се чества Петковден в храма на пророчицата Ванга в Рупите

Днес е Петковден, храмов празник има черквата " Света Петка " в комплекса на пророчицата Ванга. Днес там ще се организира тържествена света литургия и курбан, чака се да се стекат и стотици миряни от разнообразни места у нас и прилежащи страни.

Въпреки дъждовното време към този момент се събират първите гости. Мястото и средствата за изграждане на черквата са дарени от пророчицата Ванга, а на този ден тя е раздавала и храна за хората.

Управителят на комплекса Серафим Иванов описа в " Денят стартира ", че на 31 май 1992 година Ванга на това място в местността Рупите, край река Струма е решила и е построила храм, наименуван " Света Петка Българска ".

Тържествената литургия ще се организира в 11.00 ч., а след нея ще се раздаде курбан за здраве на всички миряни, които посещават храма. Курбанът тази година се състои от 9 агнета, едно от тях е закупено от фондация " Ванга ", а осем са дарени от миряни.

" Има миряни от цялата страна. Имаме дарено агне от Шипка, имаме от Казанлък, от София, от региона от селата от Припечене, от Петрич. Преди всичко хората идват да се помолят за здраве, може би им харесва регионът, може би паметта на Ванга, това ги кара да идват, тя е помогнала на доста хора ", добави Серафим Иванов.

Преди няколко дни са чествали 110 години от рождението на Ванга. Тогава фондация " Ванга " е разкрила и галерия, изложба, картини, свързани с Ванга.

Репортер: Владислава Миланова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР