Днес е петък 13-и, смятан от милиони хора по света

...
Днес е петък 13-и, смятан от милиони хора по света
Коментари Харесай

Днес е петък 13-и, вторият за тази година

Днес е петък 13-и, считан от милиони хора по света за ден на неприятния шанс. Суеверните се оглеждат за падащи саксии и странни поличби, боят се от пътувания.

Доказано е, че съдбовната дата се пада най-малко един път и най-вече 3 пъти годишно. Тази година „ черните “ петъци са два. Първият тази година беше през септември.

На този ден немалка част от хората се боят да стартират нещо ново или значимо, да пътуват. Дори тези, които не са чак толкоз суеверни, въпреки всичко потреперват пред самолетния билет с място 13, или пред хотелската стая на 13-ия етаж. Може би по тази причина, в Съединени американски щати рядко се среща 13-и етаж, който е сменен от 12,5.

Страхът от петък, 13-и в действителност си има историческо пояснение. 13 символизира нарушаването на хармонията и равновесието, съдържащи се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се счита че е предал Исус, е 13-ият деятел. Според други суеверието стартира на 13 октомври, петък, през далечната 1307 година Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всевъзможни смъртни грехове, в това число и магьосничество.

Страхът от съдбовната дата си има даже научно название – трискаидекафобия. Психолозите са потвърдили, че на суеверните хора им се случват неприятни неща в подобен ден, само че единствено тъй като те стартират да се държат несъответстващо и неспокойно и сами стават причина за нещастията си. Последните изследвания обаче демонстрират, че хората стават все по-малко суеверни във връзка с “нещастния” петък 13-и.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР