Днес е петък 13-и и фаталната“ дата поражда страхове сред

...
Днес е петък 13-и и фаталната“ дата поражда страхове сред
Коментари Харесай

Петък 13-и, денят на лошия късмет: Любопитни факти

Днес е петък 13-и и „ съдбовната “ дата поражда страхове измежду суеверните, само че на нея са се случили и редица значими събития.

На 13 януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, настойник и хипотетичен създател на шотландския град Глазгоу, умрял на тази дата през 614 г.На 13 януари през 888 умира франкският император Карл Дебели.На 13 януари 1128 година папа Хонорий II издава указ, с който афишира рицарите тамплиери за божия войска.На тази дата през 1404 година владетелят на Англия крал Хенри IV подписва закон, с който не разрешава на алхимиците да трансформират базови метали в злато.На 13 януари 1610 Галилео Галилей открива Калисто - четвъртия сателит на Юпитер.На тази дата през 1854 година Антъни Фаас от Филаделфия патентова акордеона.На тази дата през 1942 година Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, прочут като Соевия автомобил.На същата дата за първи път е употребена катапултираща седалка от немски летец-изпитател.

Проучване, направено във Англия от уебсайт за недвижими парцели демонстрира, че близо една трета от жителите на Острова не са склонни да купуват къщи, в случай че се намират на номер 13, макар че нормално са по-евтини от останалите. Допитването разкрива също, че към 43% от британците се дефинират като суеверни. Близо 50% от интервюираните споделят, че разчитат на късметлийски цифри. За огромна част от британците щастливото число е седем, само че се намират и такива, които имат вяра, че 13 носи по-скоро добър, в сравнение с неприятен шанс.

Снимка: iStock

Защо петък 13-и се възприема за ден с неприятен шанс?

Изследователите по света към момента спорят за какво петък 13-и е претрупан с отрицателни усеща и шанс. Съществуват няколко хипотези от разнообразни култури, които могат да дадат пояснение.

В Скандинавската митология, да вземем за пример, богът на злото и огъня Локи нахълтва натрапен на тържество като 13-и посетител. Тогава той убива със стрела от имел бога на насладата Балдер.

Като историческо събитие се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Клемент V е задържан Великият Магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле. На тази дата са избити хиляди рицари от ордена.

В античен Рим, да вземем за пример, магьосниците се събирали на групи от 12. Те вярвали, че 13-ият в групата е самият демон.

Страхът от петък 13-и и цифрата 13 води до необикновени рядкости в живота ни. Например, повече от 80% от небостъргачите по света нямат 13-и етаж. Много летища пропущат 13-ата писта, значително хотели нямат стаи с 13 номер, а улиците на Флоренция нямат номер 13.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР