Днес е петък, 13-и!Дали е съвпадение или не, денят на

...
Днес е петък, 13-и!Дали е съвпадение или не, денят на
Коментари Харесай

Петък, 13-и е: Оглеждайте се за черни котки на пътя

Днес е петък, 13-и!


Дали е съвпадане или не, денят на гласоподаване на вота на съмнение към държавното управление през днешния ден, по целия свят се смята за предвестител на неприятен шанс. На тази дата мнозина са по този начин парализирани от боязън, че не стават от леглото. Статистики сочат, че на този ден единствено в Съединени американски щати бизнесът губи сред 800-900 млн. $, защото доста хора просто не отиват на работа.

Други пък отхвърлят да пътуват, не вършат огромни покупки, не подписват контракти. По данни на Института за проучване на уплахите в Северна Каролина страхът от петък 13-и изтезава сред 17 и 21 млн. американци, като признаците им варират от умерена паника до парализираща суматоха.

Естествено, петък 13-и е и ден за ентусиазъм на някои секрети общества от края на XIX век, романи от началото на XX век, както и няколко кино лентата на ужасите.


И схващането за този ден като за нещо неприятно е съизмеримо с вярванията, че в случай че черна котка ти мине път, ще имаш неприятен шанс, разпиляната сол и счупеното огледало пък носели злощастие. Суеверията към цифрата 13 изтезава човечеството от епохи, само че до момента в който докато западните култури свързват цифрата 12 с цялост, неговият правоприемник 13 има дълга история като знак на неприятен шанс.


Изследователите, обаче, към момента търсят корените на суеверието, прибавило и петък към цифрата 13. Съществуват няколко хипотези. Според библейската традиция 13 посетители (Исус и неговите 12 апостоли) са участвали на Тайната вечеря, извършена на Велики четвъртък. На идващия ден - Разпети петък, разпъват Исус на кръста.

Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е довело до дългогодишното християнско поверие, че съществуването на 13 посетители на маса е неприятна прокоба - по-специално, че това е заиграване със гибелта.


Въпреки че отрицателните асоциации, свързани с петък са по-слаби, някои допускат, че те също идват от християнската традиция – като се изключи че в петък Исус е бил разпнат на кръста, в този ден Ева дава на Адам ябълката от Дървото на познанието, а Каин убива брат си Авел.

Според друго поверие магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвало се, че 13-ият в групата е самият демон. Освен това 13-ата карта в Таро символизира „ Смъртта “.


Третата версия е обвързвана с датата 13 октомври 1307 година, когато по разпореждане на френския крал Филип IV и папа Климент V почнало гонение на тамплиерите. Стотици били екзекутирани. От този ден нататък петък 13-и е считан за неприятен и трагичен ден.

Съвпадението петък 13-и се среща най-малко един път в годината. През 2009 година, 2012 година и 2015 година е имало три такива съвпадения.

През 2023 година съдбовният ден се среща два пъти - през януари и октомври. Любопитен е и фактът, че всички месеци, чийто първи ден се пада в неделя, имат петък 13-и.

Откъде идва суеверието, че в случай че черна котка пресече пътя ви, ще имате неприятен шанс?

Писмените сведения свързват черните котки с окултизма още през 13 век, когато формален църковен документ, наименуван „ Vox in Rama “ е публикуван от папа Григорий IX на 13 юни 1233 година В него черните котки са оповестени за олицетворение на Сатаната. Указът бележи началото на инквизицията и глобения от църквата лов на еретици и/или вещици. Първоначално той бил предопределен да потуши възходящия фетиш на луциферианците в Германия, само че бързо се популяризирал в цяла Европа

Оттогава прекосяването на черна писана е неприятно, само че какво пък.... котката не е отговорна за суеверията на хората!

Въпреки че през днешния ден е петък, 13-и, усмихвайте се повече и не вярвайте в празни суеверия!:) /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР