Днес е първото заседание на новия италиански парламент след изборите

...
Днес е първото заседание на новия италиански парламент след изборите
Коментари Харесай

Двете камари на новия италиански парламент избират своите председатели

Днес е първото съвещание на новия италиански парламент след изборите на 4-и март. Ще бъдат определени ръководителите на Камарата на депутатите и на Сената. След 2-и април е ред на консултациите при президента на страната Серджо Матарела за сформиране на държавно управление.

Победителите в изборите, само че без болшинство в двете камари на парламента  – придвижването „ Пет звезди ” като партия и десният блок като коалиция, не се схванаха за номинациите, надлежно за ръководител на Камарата на депутатите и ръководител на Сената, заради което в диалозите се включиха и демократите като трета парламентарна мощ. Какъв ще е резултатът от това ще проличи от гласуването. То е скрито.

В Камарата, 630 депутати могат да излъчат ръководител при първия избор с две трети от гласовете. Ако не се получи, през днешния ден ще има още две гласувания, които в случай че не доведат до стремежи резултат, вотът ще продължи на следващия ден. От своя страна 315 сенатори ще изберат по съответна система за Сената неговия ръководител. От значение ще е и мнението на дребните партии с общо 26 представители в двете камари и това на шестимата пожизнени сенатори. Поради специфичност на новия избирателен закон, към момента не са разпределени  10 депутатски места и едно сенаторско, което ще стане по избран юридически ред.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР