Днес е първият учебен ден в Сърбия, а учениците, станали

...
Днес е първият учебен ден в Сърбия, а учениците, станали
Коментари Харесай

За първи път след масовата стрелба: Децата в Сърбия се връщат в училище

Днес е първият образователен ден в Сърбия, а учениците, станали очевидци на всеобщото ликвидиране, осъществено от техен съученик в столично учебно заведение през май, през днешния ден би трябвало да се върнат на мястото на престъплението. Много са измененията, настъпили в белградското ОУ „ Владислав Рибникар “ след нещастието, само че контузията остава и доста от учениците няма да се върнат в същото учебно заведение тази образователна година.

На 3 май 2023 година 13-годишен възпитаник отива на учебно заведение с револвер и убива на място осем деца и учебен надзирател. Той съумява да рани една учителка и още шест деца, едно от които умря по-късно. Последва прибързано привършване на образователната година, образуване на всеобщи митинги против насилието, огромна акция за непринудено предаване на оръжия от цивилни и въвеждане на непрекъсната полицейска защита на учебните заведения в Сърбия от през днешния ден.

Как учебното заведение, трансформирало се в място на престъпление и място на контузия за десетки възпитаници, ще се оправи с провалената си известност и по-важното – ще успее ли да обезпечи безвредна среда на учениците си?

Много деца бяха преместени от учебното заведение ОУ „ Владислав Рибникар “ в други столични учебни заведения, само че доста възпитаници се завръщат на старите си чинове и съгласно някои родители този 1 септември не е по-различен от всеки различен.

„ Децата разясняват както преди началото на всяка образователна година… Никой не се радва на учебното заведение поради книгите и ученето, а поради игрите и приятелите в класа “, споделя Мирослав Косиер пред в. „ Данас “, чиито деца тази година ще бъдат във втори и в четвърти клас в същото учебно заведение.

Не всички родители обаче подхождат толкоз умерено към завръщането към мястото на контузията.

„ Не можем да се преструваме, че нищо не е било, след няколко дни да продължим напред и да кажем: добре, някой пострада тук, ще се отърсим, ще се обърнем и ще продължим нататък “, разяснява Воин Шалич, чиято щерка към този момент няма да върви на учебно заведение в ОУ „ Владислав Рибникар “.

Въпреки всички подхванати ограничения, слагането на мемориален монумент и цялостния ремонт на пространствата в учебното заведение, то остава страж на неприятни мемоари и контузия.

„ Липсата на взаимност е основната причина, заради която моето семейство се дистанцира от това учебно заведение, а преломната точка беше Съветът на родителите, който се състоя в края на май и който аз напуснах, тъй като една група родители беше мощно разбунтувана към другата, даже към една майка, чието дете почина в този ден “, сподели пред районната телевизия Ен1 Шалич.

Въпреки че бе обсъждано построяването на ново пространство за образование на учениците от ОУ „ Владислав Рибникар “, в последна сметка се стигна само до ремонт на съществуващата постройка в опит да се заличат травматичните мемоари. Сръбските управляващи вкараха голям брой ограничения за обезпечаване на сигурността на учениците и чиновниците във всички столични учебни заведения, само че в това време подхващат стъпки и за опазване на загатна за жертвите жив.

Датата на нещастието ще се отбелязва в учебните заведения като Ден на възпоменание и тъга

Пред ОУ „ Владислав Рибникар “ в Белград бяха засадени 10 дръвчета кедър, символизиращи десетте жертви, а министърът на просветата на Сърбия Славица Джукич Деянович заяви, че 3 май, денят на нещастието, ще се отбелязва във всички учебни заведения като Ден на възпоменание и тъга. Тя уточни, че през тази образователна година фокусът и на учителите, и на родителите ще бъде върху „ същинските човешки полезности, уважението, съдействието и солидарността “.

„ Със сигурност ще има възпитаници, които ще се нуждаят от професионална поддръжка, както и от поддръжката на родителите, учителите и приятелите си, с цел да превъзмогнат психическата контузия, да се освободят от травматичните прекарвания “, означи тя пред сръбския уебсайт „ Курир “.

Министерството прикани медиите да не снимат учениците, които през днешния ден ще честват първия си образователен ден в ОУ „ Владислав Рибникар “, както и в учебните заведения в градовете Младеновац и Смедерево, чиито възпитаници също бяха травматизирани от всеобщи убийства.

Специалисти от работна група за поддръжка на психологичното здраве и сигурността на младите ще работят от през днешния ден в столичното учебно заведение. Те ще провеждат работилници с учителите, на които ще се приказва за методите, по които учителите могат да разпознаят сигналите за страдалчество, стрес и контузия при децата. Ще бъде проведено и мероприятие за родителите, които са изправени пред провокациите на връщането в учебното заведение. Очаква се, за предварителна защита и помощ, тези практики да бъдат налични за всички учебни заведения напълно скоро.

Паметта за трагичното събитие и почитта към починалите деца и възрастни може да влезе в спор с опита на децата да преодолеят контузията, съгласно експерти. Началото на образователната година в същото учебно заведение, въпреки и с чисто нов тип, сигурно няма да бъде елементарно за най-силно засегнатите – приятелите и учителите на починалите ще бъдат изправени очи в очи със загатна за нещастието. И въпреки всичко допустимо ли е завръщането на мястото на престъплението да бъде късмет за ново начало? Отговорът е само въпрос на време.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР