Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни

...
Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни
Коментари Харесай

Стефан Янев и Зоран Заев: Трагедиите са общи

" Днес е необикновен ден, белязал българския народ с две съществени нещастия. Инцидентът от предходната вечер в село Рояк, където починаха български жители в дома за възрастни хора. Трагедията сега се проверява. За страдание, в границите на по-малко от 7-8 часа нова покруса беляза тази нощ - катастрофа с пътнически рейс, регистриран в Република Северна Македония, с жители на Република северна Македония и други народности и за жалост, с над 40 души починали. Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни допира и ни прави съпричастни, без значение каква народност са хората, които към този момент не са сред нас. " Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев в обща конференция с премиера на Северна Македония Зоран Заев. Двамата разговаряха след нещастието на магистрала  " Струма ", при която починаха 46 души, пътували в автобус с македонска регистрация. Янев изказа съболезнования на околните и фамилиите на починалите.

Министър-председателят акцентира, че всички органи, които имат отношение към сигурността и следствието на подобен вид произшествия работят на място. Продължава следствието на магистрала  " Струма ", а вицепремиерът и обществен министър Гълъб Донев пътува към община Дългопол, с цел да се обсъдят възможностите за в допълнение подкрепяне на оживелите в дома за остарели хора в Рояк.

Оцелелите от злополуката на " Струма " са настанени в " Пирогов ". Те бяха посетени от Заев и Янев. Общото мнение на медиците са, че контузиите им са релативно леки и евентуално в околните 1-2 дни множеството от тези хора ще бъдат в положение да бъдат превозени при техните близки.

" В съгласуваност сме с премиера Заев от ранните часове. Нашите управляващи и тези на Северна Македония имат съгласуваност по съответните браншове - министерство на опазването на здравето, външните работи, вътрешните работи, както и органите, които правят следствието и съответните органи на прокуратурата. Координация е основана на всички равнища ", посочи министър председателят Янев. На въпрос дали причина за злополуката е проблематичен сектор, той отговори, че оценката на секторите по автомагистралата е работа на профилирани органи. И не приема спекулациите, че дупки или неравности са причинатата за инцидента. От забележимата картина по-скоро е друга повода, счита той.

Зоран Заев сподели, че страната му е изгубила 11 деца, а останалите умряли са младежи, които са се прибирали у дома. Ранените са в устойчиво положение, някои са с по-тежки пострадвания. А тези, които са добре, ще бъдат превозени вкъщи със съдействието на българските управляващи.

Попитан дали тази покруса ще бъде употребена в обтегнатите връзки с България, Заев отговори: " България и Република Северна Македония са и в положително, и в неприятно дружно, приятелски нации сме и би трябвало да си оказваме помощ - и в положително, и в неприятно. При такава покруса позитивното е, че си оказваме помощ. "

Премиерът на западната ни съседка не пожела да разяснява политически тематики, само че поздрави Румен Радев за преизбирането му за втори президентски мандат. " Когато на съседите им е хубаво и на нас ни е хубаво ", сподели той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР