Днес е обявена изключителна опасност от пожари в голяма част

...
Днес е обявена изключителна опасност от пожари в голяма част
Коментари Харесай

Висока пожароопасност е обявена за днес

Днес е оповестена изключителна заплаха от пожари в огромна част от страната. В Благоевград взимат превантивни ограничения. За наблюдаване на вероятно зародили пожари ще се употребява и дрон.

С 9 кули за видеонаблюдение Югозападното държавно дружество ще се бори с горските пожари тази година. Кулите са ситуирани на най-високите точки в най-пожароопасните точки в горите в Югозападна България. На тях са ситуирани камери, които демонстрират какво се случва в радиус от 10 километра. Освен картина, те дават информация и за температурата на почвата там, където уточни операторът от центъра за надзор.

Кулите и видеонаблюдението обгръщат 65% от горите и подсигуряват мигновена реакция на горските чиновници при злополучие. Разбрали бързо за пожарите, те стигат за към 30 минути до засегнатата точка.

В горите сега се правят горско-стопански мероприятия за попречване на горските пожари.

От службата за Пожарна сигурност поучават при пожар в гората в никакъв случай да не се подхваща независимо гасене, а незабавно да се потърси помощ.

Пожарът в гората може да възникне и без човешка интервенция. Обикновено това се случва при стихия, съпроводена с мълнии. Стъкло също може да провокира огън, тъй като при мощно слънце то трансформира слънчевите лъчи в огън. Такива случаи обаче са редки. 90 % от горските пожари през предходната година са след човешка немарливост.

Вече са извършени диалози сред българските и македонските горски служби за взаимни дейности. Такива се постановат, когато избухне горски пожар покрай границата. В такива случаи чиновници от двете страни ще се борят дружно със стихията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР