Днес е най-дългоочакваният ден от годината за потребителите по целия

...
Днес е най-дългоочакваният ден от годината за потребителите по целия
Коментари Харесай

От къде идва името Черен петък

Днес е най-дългоочакваният ден от годината за потребителите по целия свят. По традиция последният петък на ноември е Черен петък. Отвсякъде валят всевъзможни предложения " за без пари ", а поради пандемията паниката се трансферира от физическите в онлайн магазините.

И до момента в който основателно можем да търсим произхода на въпросните понижения в Съединени американски щати, предколедните разпродажби към този момент са на всички места. Но по какъв начин стартира всичко? Ето няколко обстоятелството, които дават отговор на въпроса.

Какво е Черен петък

Това е комерсиално събитие с промоции, което се организира в деня след американския празник Ден на благодарността (пада се в последния четвъртък на ноември).



Терминология

Терминът Черен петък се употребява за първи път през септември 1869 година По това време Джей Гулд и Джеймс Фиск се пробват да завладяват пазара на злато на Нюйоркската фондова борса. Те обаче не съумяват, а фондовият пазар се срутва.

Истинска история

Истинската история зад Черния петък в действителност е, че през 50-те години полицията във Филаделфия стартира да назовава деня след Деня на благодарността " черния петък " в отговор на тълпите от хора и големите тапи, породени от началото на коледното извършване на покупки, написа Stars Insider.

Терминология

Терминът " на черно " в действителност значи " да печеля ". Следователно черен петък е, когато магазините минават от " на алено " (което означава в дълг), към " на черно ".



Инциденти

Черният петък е прочут с огромния брой произшествия, породени от хаоса. През 2008 година 34-годишен мъж е стъпкан до гибел, когато навалица от 2000 души, се пробва да влезе едновременно през вратата на магазин в Ню Йорк. Ранени са още 11 души.

Как го вършат англичаните

Докато жителите на Англия назовават Черния петък просто още един " американизъм ", напоследък продажбите през този ден там се усилват доста.

Как го вършат мексиканците

В Мексико Черният петък се назовава " El Buen Fin " (добър уикенд). Съществува от 2011 година и се пада в дните, предхождащи честването на Мексиканската гражданска война, която постоянно се чества в понеделник.

Как го вършат в Панама

В Панама уикендът на Черния петък в действителност е изместен през септември, с цел да се усилят продажбите през този интервал.



Как го вършат в Норвегия

В скандинавската страна Черният петък към този момент е категоризиран като " най-важния ден за извършване на покупки ".

Как го вършат колумбийците

В Колумбия има повече от един Черен петък. Въпреки че пазарят в деня след американския Ден на благодарността, те имат и други сходни дни през годината, един от които се пада през май.

Как го вършат в Ирландия

В Ирландия Черният петък се трансформира в необикновено печеливш ден както за притежателите на магазини, по този начин и за купувачите поради огромните отстъпки.

Тълпите и пандемията

Нетърпеливостта на купувачите може да докара до нежелано скупчване на тълпи. През 2020 и 2021 година търговците откриха решения като онлайн продажби или удължение на промоциите на Черния петък до седмица или даже до цялостен месец.



Най-доходоносният ден

Противно на това, което може би си мислим, Черният петък не е най-печелившият ден за търговците в Съединени американски щати. Въпреки това, събитието генерира в действителност огромен оборот. През 2017 година единствено в Щатите търговците осъществят облаги на стойност 7,9 милиарда $.

Продукти

През последните години наподобява, че софтуерните продукти са най-продаваните артикули на Черния петък. Това важи изключително при онлайн извършването на покупки.

Най-евтините артикули...

Широко публикуван мит, поддържан от притежателите на магазини, е, че промоциите, предлагани на Черния петък, постоянно ще бъдат най-хубавите през годината.

Докато междинната цена на продуктите на този ден може и да е по-ниска, някои продукти могат да бъдат по-евтини по друго време на годината. Всичко зависи от търсенето и предлагането, както и от законите на всяка страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР