Днес е насрочено заседание на правната комисия, на което ще

...
Днес е насрочено заседание на правната комисия, на което ще
Коментари Харесай

ГЕРБ: Антикорупционният законопроект на БСП няма да разследва злоупотреби с еврофондове

Днес е планувано съвещание на правната комисия, на което ще се гледа плана на ГЕРБ за антикорупционен закон. В идейния законопроект на Българска социалистическа партия има много съществени неналичия. В самия законопроект има доста пропуски . Това съобщи националният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров в ефира на Българска национална телевизия.​
В този законопроект се споделя, че се проверяват или жителите могат да дават сигнали за акорупционни прояви, само че на никое място няма определение какво е " корупционна демонстрация ", разяснява Лазаров. Като предмет на следствие не се посочени злоупотреби с еврофондове или документни измами .
Има член, в който се споделя, че не се санкционира този, който е предложил рушвет, защото се смята, че той е бил заставен да вземем за пример , разяснява още депутатът от ГЕРБ.
По конституция прокуратурата е тази, която повдига обвиняване и проверява. Изведнъж се взема решение, че цялата тази организация да бъде трансферирана в този законопроект. В него също по този начин не е планувано въобще инцидентно систематизиране на каузи . Не е ясно кои са органите, с изключение на проверяващите.
Написано е нещо, с цел да се обоснове една концепция, която сътрудниците от Българска социалистическа партия си пазят, само че наличието подсказва нещо друго, означи Димитър Лазаров.
Законопроектът на ГЕРБ е за противопоставяне на корупцията. В законопректа на държавното управление е планувано да има комисия от пет члена, които се избират от Народното събрание. Комисията ще се занимава с лишаване на нелегално добито имущество . Ще се занимава с определяне на спор на ползи . Към тази конструкция влиза и дирекцията към ДАНС, която противодейства на корупцията, обясни още плана за антикорупционен закон на ГЕРБ Лазаров.
По думите му в този момент разнообразни звена се сплотяват в един орган, който ще има оперативни функционалности. Тази комисия ще има опцията да желае и да предлага специфични разследващи средства .
Съдът е този обаче, който може да постанови за се отнеме имущество. Ако се откри противоречие, ще се внесе искане в съда, разясни националният представител.
напомня, че продължението на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) от тази седмица по въпроса с корупцията приключи без единодушие за ролята на новия антикорупционен орган и правилата за назначението на неговото управление.
И ръководещи, и съпротива предложиха по-рано законопроекти за битка с корупцията. Основната разграничителна линия, по която минават текстовете обаче, е обвързвана с нуждата от нов антикорупционен орган и какви да бъдат неговите функционалности.
Освен това ГЕРБ оферират ръководителят на новото антикорупционно звено да се назначава от Народното събрание, изхождайки от логиката, че България е парламентарна република. Българска социалистическа партия обаче упорстват отговорността за това предопределение да пада върху президентската институция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР