Днес е Лазаровден, първият от трите големи празника, свързани с

...
Днес е Лазаровден, първият от трите големи празника, свързани с
Коментари Харесай

В деня на Св. Лазар - порасналите момичета пеят за здраве

Днес е Лазаровден, първият от трите огромни празника, свързани с чудото на възкресението дружно с Цветница и Великден. Имен ден честват Лазар, Лазарин и Лазаринка.

Името има древноеврейски генезис и значи " Божия помощ ". 

Денят на св. Лазар се отбелязва постоянно в съботата преди Страстната седмица. Той припомня за най-голямото знамение, осъществено от Христос - възкресяването на Лазар 4 дни след гибелта му с думите " Лазаре, стани! ". Това става и непосреден мотив за смъртната присъда на Спасителя. Затова точно от най-дълбока античност било открито случилото се да се спомня преди началото на Седмицата на Христовите премеждия.

В IV век Лазаровото възкресение се смятало за общоцърковен и церемониален празник. Лазаровата събота е единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) работа не е в неделя.

Народните обичаи свързват Лазаровден с откъсването на зелени върбови клончета, които да красят вратите на Цветница. На този ден се извършва и обичаят лазаруване, след него девойките стават подготвени да обичат и да се женят. Порасналите девойки обикалят къщите с цветя и пеят песни за всеки член на фамилията. Стопанката ги подарява с яйца, знак на живота. В националните вярвания християнското възкресение се преплита с възраждането на природата за нов живот. 

На Лазаровден се уважава и паметта на мъртвите, като се раздава жито. На трапезата се поставят единствено постни ястия. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР