Днес е Ивановден. Този ден е отреден за Йоан Кръстител

...
Днес е Ивановден. Този ден е отреден за Йоан Кръстител
Коментари Харесай

Днес е Ивановден

Днес е Ивановден. Този ден е предназначен за Йоан Кръстител (Йоан Предтеча) – най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос измежду хората и дава Свето кръщение в река Йордан.
Прочетете още
На Ивановден не престават обичаите и обредите, свързани с вярата в лековитата и здравеносна мощ на новата кръстена вода. Къпят се всички именници, къпят се младоженците, къпят се сгодените моми и ергени.

В българската традиция Св. Йоан е настойник на кумството и побратимството. На неговия ден младоженците гостуват на своите кумове, като носят кравай, баница, бъклица с вино и ракия, а кумовете ги посрещат с богата софра.

В Сакар децата, закърмени от една и съща жена или къпани в една и съща вода по време на кръщението си, се закичват с китки и стават побратими и посестрими. Женитбата сред тях, както и сред техните потомци, е неразрешена като при кръвно роднинство.

На 7 януари имен ден честват Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна. На празника се подготвя обредна софра с варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР