Днес е Игнажден - денят, в който православната църква почита

...
Днес е Игнажден - денят, в който православната църква почита
Коментари Харесай

Игнажден е, започват коледните празници

Днес е Игнажден - денят, в който православната черква уважава паметта на свети Игнатий.

Имен ден през днешния ден честват Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.

Свещеномъченик Игнатий Богоносец бил възпитаник на свети Йоан Богослов. Той става свещеник на Антиохийската черква, където пръв вкарва пеенето на божествените песни на два клира (хора), признато след това и от другите християнски църкви. Паството му го назовава Богоносец, тъй като той самият казвал, че " носи Бога в себе си, в душата си ". Осъден е на гибел от римския император Траян поради верските си убеждения. Загива страдалчески, раздран от лъвове.

Според националните вярвания на Игнажден стартират коледните празници, тъй като се счита, че на този ден стартират родилните страдания на Божията майка.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек пръв влезе в дома сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият посетител (полазник) да е добър и богат, то и годината ще е плодородна.

Не се желае и не се дава нищо назаем. Според националните вярвания през днешния ден дамите не би трябвало да похващат никаква домашна работа, с цел да забременяват и раждат елементарно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР