Днес е голям празник, в основата на който е Св.

...
Днес е голям празник, в основата на който е Св.
Коментари Харесай

Голям празник е! Имен ден празнуват...

Днес е огромен празник, в основата на който е Св. Борис-Михаил. Той е български държател от XI век, покръстител на българския народ, незабравим общественик.

По време на своето дълготрайно царуване /852-889/ княз Борис направил обилни промени в политическия и духовния живот на страната с трайни културно-исторически последици.

В 864 година той се покръстил и въвел християнството като публична вяра в Българската страна. Построил доста храмове и манастири и радеел за построяването на самостоятелна Българска черква.

Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и книжовност в богослужението и в държавния живот и основаването на първите български книжовни и просветни средища.

Той посрещнал задушевно в Плиска Кирило-Методиевите възпитаници Климент, Наум и Ангеларий и им основал удобни условия за литературен труд на старобългарски език и за подготовка на фрагменти за потребностите на църквата.

В 889 година непринудено напуснал престола и станал духовник в манастира край Голямата базилика в Плиска. На два пъти князът краткотрайно напускал обителта - един път с цел да усмири разбунтувалите се последователи на езичеството, предвождани от сина му Владимир, и повторно, с цел да поведе войските против нахлулите в българските земи маджари. Починал на 2 май 907 година

Имен ден честват всички с имената Борис, Богорис, Борислав, Борислава и Боряна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР