Днес е един от най-светлите християнски празници, с който честваме

...
Днес е един от най-светлите християнски празници, с който честваме
Коментари Харесай

Великден - традициите на православните християни в пет страни

Днес е един от най-светлите християнски празници, с който честваме момента, сложил основите на християнската вяра и трансформирал ориста на човешкия тип за идните хилядолетия - възкресението на Исус Христос.

Днес честват и всички българи по света, носещи имената Велко, Велико, Велин, Величко, Велислав, Велка, Велика, Величка, Велислава и други - цветущ празник на всички именници!

И до момента в който през днешния ден ние ще се борим с яйца и сочни козунаци, католическите ни събратя отпразнуваха празника още преди седмица, базирайки се на Григорианския календар.

Въпреки това, не са малко и православните нации, които също празнуват възкресението на Исус Христос на днешния ден, а ето и какви са някои от по-интересните традиции, които другите народи съблюдават.

Гърция

Гърците са един от най-отдадените на православната религия нации, които трансформират огромните църковни празници в същински фестивал в цялата страна. По принцип на днешния ден множеството градове в страната са украсени особено за празника и през основните улици минават цели шествия от оркестри и празнуващи християни. 
 Снимка 349357
 

Обичаите стартират още в петък с разчистване към къщата, като е признато в този ден децата да получават дарове, а възрастните да си купуват нови обувки и облекла. Съботният ден е изпълнен с шествени церемонии, а вечерта, сходно на нашата, минава с църковни ритуали и взаимно честитене на празника.

Молдова

В Молдова Възкресение Христово се празнува в неделя и понеделник. В деня на Великден молдовците също атакуват козунаците и се бият с яйца, само че е признато първото ястие за деня да е с осветена в черква или манастир храна.
 Снимка 349358
 

В неделя всички в дома стават рано заран (преди 6 ч.) и мият лицето си със светена вода от менче, в което има едно синьо и едно бяло яйце, и монети. В понеделника една седмица след Великден има бит да се предприеме фамилно разчистване на гробовете на умряли близки.

Сърбия

На Великден, рано сутринта жена от къщата би трябвало да натрие челцата на децата в фамилията с първото яйце, така наречен " страж ". Според вярванията, по този начин те ще са здрави и предпазени от всичко неприятно. След като ритуалът е изпълнен цялото фамилията отива на Великденска литургия, която е наложителна. На всеки посетител в дома през трите дни на празника още от прага му се подарява яйце, а по-късно се кани да опита от ястията на трапезата.
 Снимка 529140
 

На Великден се поставя богата софра с яйца, погача, месо, кайма, салати и сладкиши. Основен акцент на трапезата е великденската пита, която може да бъде както сладка, по този начин и солена. Тя се украсява, като се слага яйце в средата на хляба, някои домакини пекат и сладки във форма на яйца. На софрата би трябвало да бъде ситуирана и декорираната купа с шарени яйца.

Румъния

Великден е един от най-важните празници за съседите ни на север и се празнува с цветни и обилни празненства в цялата страна. За румънците празникът стартира още при започване на седмицата преди Великден - с молебствия. В дните преди четвъртък е признато да се чистят гробищата, както в Молдова, само че румънците оставят и по клонка върба върху паметниците на околните си.
 Снимка 349355
 

В четвъртък някои румънци слагат стол, затрупан с одеяло, до камината си, вярвайки, че по този начин приканват духовете на умряли близки да приседнат в дните преди Великден. В събота момите в страната обичайно засаждат семена на цветя към домовете си и чистят цялата къща.

Грузия

В Грузия Великден е считан както за значим църковен празник, по този начин и за един от най-скъпите фамилни празници. Прието е всички членове от фамилията, без значение дали живеят в страната или чужбина, да се събират и честват дружно, като този бит се съблюдава с голямо внимание. Грузинците боядисват яйцата си в петък, като поставят в боите корен от мадар и обелки от лук, които дават на яйцата специфичен непрозрачен нюанс.
 Снимка 349353
 

Повечето хора в Грузия същински имат вяра, че духовете на умрелите им близки са с тях през седмицата преди Великден и е признато да посещават гробовете им, само че не с цел да ги оплакват, а с цел да честват " срещата " си с тях. Обичаят повелява всички да са радостни и усмихнати, с приповдигнато въодушевление, когато посещават гробовете, тъй че казусът фактически да наподобява като тържество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР