Днес е добър ден за българската енергетика. Така министърът на

...
Днес е добър ден за българската енергетика. Така министърът на
Коментари Харесай

Петкова: Днес е добър ден за българската енергетика

Днес е добър ден за българската енергетика. Така министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява сполучливо финализираната от „ Булгартрансгаз “ обществена поръчка за избор на реализатор за уголемение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, оповестява БГНЕС.

Вече стана ясно, че италиано-саудитският консорциум „ Аркад “ ще строи газовата връзка със Сърбия, която в действителност ще бъде част от продължението на газопровода „ Турски поток “ на българска земя.

Министър Петкова бе изслушана в Народното събрание, където даде информация на народните представители за развиването на концепцията за създаване на газоразпределителния център „ Балкан ”.

Тя напомни, че концепцията включва два съществени детайла – построяването на изчезналата инфраструктура и създаване на борса за търговия с природен газ. „ Това са двете наложителни условия, с цел да можем да приказваме за либерализиран пазар и сигурност на доставките. Когато имаме опция да доставяме от разнообразни източници, по разнообразни направления, то тогава ще имаме надлежно и ликвидна борса, която да обезпечи конкурентни цени на българските консуматори и бизнес “, сподели енергийният министър.

Сроковете за това са свързани с развиването на всеки един от обособените планове. „ На първо място би трябвало да отбележим развиването на разширението на газопреносната инфраструктура на територията на България, от турско-българската граница до българо-сръбска граница. Във връзка с реализацията на този план беше направена и актуализация на енергийната тактика на България “, означи Петкова.

Тя разяснява и интерконектора Гърция-България, който също върви към своята решаваща фаза. Избран е инженер-консултант на плана, а през месец април следва да бъде определен и доставчикът на тръби, а през месец май – строителят. В началото на юни пък би трябвало да бъде даден старт на строителството, което се чака да приключи през 2020 година. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР