Днес е денят за размисъл преди изборите 2 в 1

...
Днес е денят за размисъл преди изборите 2 в 1
Коментари Харесай

Две партии ще обжалват в съда 100-процентовото броене на разписки от машинния вот

Днес е денят за размисъл преди изборите " 2 в 1 " за парламент и президент. Политическата пропаганда е неразрешена до края на изборния ден на следващия ден.

Късно нощес Централната изборна взе изненадващото решение да бъдат броени 100% % от контролните разписки на машинния избор, а до момента се брояха единствено 30% от разписките.

Снимка: btvnovinite.bg

Това броене ще бъде осъществявано от Секционните изборни комисии. След дълга и бурна полемика, предлагането беше подкрепено от 12 представители на 15-членната ЦИК.

" За " са били членовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ". " Против " са били представителите на " Демократична България и " Изправи се БГ! Ние идваме ". Двете партии ще оспорят във Върховния административен съд решението на ЦИК от нощес. Върховен административен съд обаче ще се произнесе чак след изборите.

Според едни членове на ЦИК, това решение обезсмисля машинния избор. " Такова контролно броене би трябвало да се направи от ЦИК, а не от СИК. След решението на Върховния административен съд се надявам, че няма да се употребява това броене, с цел да се нападна резултатът от машините, тъй като ще има неточности в протоколите на Секционните изборни комисии ", разяснява зам.-председателят и представител на ЦИК Росица Матева.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на представителя на ЦИК Цветозар Томов и по-ограничено броене на контролните разписки ще покаже дали има операции: " Ако в 2% не намерим нарушавания и някакви измами посредством машините, бихме могли да бъдем спокойни, че те не са публикувани в останалите 98%. Но дали това ще успокои хората, не знам. Защото вижте – човешките неточности са доста повече ".

Според други - това се постанова поради подозренията към машините от последните дни. " В последните дни се появиха нови машини на " Сиела Норма ", без знанието на ЦИК, и не престават спекулациите ", сподели зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

На изборите " 2 в 1 " в неделя ще избираме сред 23 кандидатски двойки за президент и вицепрезидент. 5067 са претендентите за народни представители.

Според здравния протокол за вота носенето на маска в секциите за гласоподаване е наложително.

Снимка: btvnovinite.bg

Трябва да се съблюдава отдалеченост от 1,5 м, да се дезинфекцират ръцете, повърхностите и химикалките.

Ще се мери температура на входа. Проверката на персонални карти ще се реализира от разстояние, безконтактно. За да бъде разпознат, гласоподавателят смъква защитната маска за малко време. След това си я поставя още веднъж.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР