Днес е денят, в който встъпва в длъжност новият 46-и

...
Днес е денят, в който встъпва в длъжност новият 46-и
Коментари Харесай

Встъпването в длъжност на Байдън няма нищо общо с обичайното

Днес е денят, в който встъпва в служба новият 46-и президент на Съединени американски щати Джоузеф Байдън, само че той ще бъде напълно друг. Тържественото събитие ще се състои в опустяла столица, сложена под засиленото наблюдаване на разположените в града военни. В такава конюнктура ще положат клетва новият държавен глава Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис.

Жителите на Вашингтон са приканени да си останат вкъщи и да следят по малкия екран и онлайн церемонията по встъпване в служба, с цел да не се излагат на никакви опасности, свързани с епидемията от COVID-19.

Другият огромен отсъстващ от церемонията ще е досегашният президент Доналд Тръмп. Когато Джо Байдън поставя клетва, той ще е напуснал Вашингтон, нарушавайки традицията на спокойно предаване на властта, и към този момент ще е в своя клуб "Мар-а-лаго " във Флорида. В един от последните си туитове, преди да бъде изключен от обществената мрежа, Тръмп сбито написа, че няма да участва на церемонията на 20 януари. Така ще стане първият президент след Андрю Уилсън през 1869 година, отказал да участва на клетвата на приемника си.

Традицията повелява сутринта преди церемонията досегашният президент и първата дама да приветстват новия държавен глава и идната първа дама, а по-късно всички дружно да отидат на Капитолийския рид. Но откакто негови поддръжници нападнаха Капитолия на 6 януари, Тръмп е нежелателен във Вашингтон, град, който е надълбоко неприятелски към него, отбелязва Агенция Франс Прес.

Разграничавайки се от Тръмп, досегашният вицепрезидент

Майк Пенс ще бъде на церемонията

по встъпване в служба на Байдън.

След щурма на американския парламент столицата на Съединени американски щати се трансформира в укрепен боен лагер. Повече от 20 000 национални гвардейци, военни резервисти патрулират въоръжени в града. Поставени са заграждения и бетонни блокове, с цел да бъдат предпазени знакови здания като Белия дом и Капитолия и да бъдат блокирани съществени пътни артерии. Ветерани от войната в Ирак споделят, че центърът на Вашингтон наподобява на Зелената зона в Багдад.

Огромната зелена повърхност, която се простира от монумента на Линкълн до Капитолия, ще бъде затворена за жители. По традиция точно там се събират хиляди американци, с цел да поздравят новия си президент.

Вместо това ще има

"поле от флагове " - близо 200 000 флага

ще съставляват жителите, които не са могли да участват на полагането на клетва. Полицията, която ще е в нараснала подготвеност в този исторически ден, неведнъж предизвести, че има действителни закани от нови въоръжени офанзиви от извънредно десни групи.

Байдън възнамерява значително виртуална гала по стъпване в служба, с цел да не се трансформира столицата в огнище на болест с ковид. Още от началото на мандата си Байдън желае да подчертае разликата с Тръмп, чиито последователи отхвърлят да носят защитни маски и се опълчват на множеството ограничения за отбрана от пандемията. Затова встъпването в служба на новия държавен глава повече от всеки път ще бъде телевизионно събитие.

След полагането на клетва Байдън ще произнесе обичайното послание при встъпване в служба. Звездата на поп музиката

Лейди Гага ще изпее химна,

след което ще има осъществяване на латино звездата Дженифър Лопес.

В следобедните часове е планувано Байдън да постави венец на Гроба на незнайния войник в националното гробище в Арлингтън. На тази гала ще участват трима от предшествениците му със съпругите си - Джордж Буш-младши и брачната половинка му Лора, Бил и Хилари Клинтън, Барак и Мишел Обама.

На връщане кортежът на 46-тия президент ще спре на неколкостотин метра от Белия дом и Джо Байдън ще влезе пешком в новия си дом. А след това евентуално ще разгласи първите си президентски решения, като подпише поредност от укази, които да дадат подтик на началото на мандата му.

Вместо обичайните балове и концерти, които всекидневно президентската двойка провежда във Вашингтон,

вечерта ще премине в ефирен формат

- ще има особено предаване с водещ артиста Том Ханкс, по време на което Джо Байдън и Камала Харис ще създадат изказвания.

В навечерието на встъпването си в служба Джо Байдън произнесе прочувствено слово.

По време на речта си в щата Делауер, който Байдън съставлява в Сената повече от три десетилетия, той едвам сдържаше сълзите си, когато си спомни за починалия си наследник Бо Байдън, някогашен основен прокурор, умрял от рак на мозъка през 2015 година "Съжалявам единствено за едно нещо, че той не е тук ", съобщи 78-годишният Байдън.

После той благодари и на щата, който е представлявал и сподели, че края на живота му споменът за Делауер ще бъде в сърцето му.

След това Байдън се насочи със брачната половинка си към Вашингтон. Там той отседна в Блеър хаус, резиденцията за високопоставени посетители на Белия дом, в която в навечерието на церемониите по полагане на клетва отсядат и определените американски президенти.

Междувременно в прощално послание американският президент

Доналд Тръмп прикани американците да се помолят

за триумфа на идващото държавно управление на Съединени американски щати.

"Тази седмица встъпва в служба ново държавно управление и ние се молим то да успее да резервира Америка сигурна и благоденстваща ", сподели президентът републиканец.

"Докато се приготвям да предам властта на новото държавно управление, желая да знаете, че придвижването, на което положихме начало, едвам в този момент стартира ", посочи Тръмп в послание към последователите си.

Доналд Тръмп помилва някогашния си консултант Стив Банън в границите на вълна от помилвания и анулира на присъди на 143 души, измежду които рап звезди и някогашни членове на Конгреса.

Помилванията бяха оповестени от Белия дом в среднощ локално време, броени часове преди края на президенството на Тръмп.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР