Днес е денят, в който се покланяме пред паметта на

...
Днес е денят, в който се покланяме пред паметта на
Коментари Харесай

Тържествена церемония по повод 75 години от спасението на българските евреи

Днес е денят, в който се покланяме пред паметта на спасителите на българските евреи. В Централната софийска синагога сега има тържествена гала.

На тази дата преди 75 години България става единствената страна, съдружник на Хитлеристка Германия, която не позволява нито един неин гражданин евреин да бъде депортиран в лагерите на гибелта. Благодарение на невижданото обединяване на общественици, духовници, политици и жители са избавени близо 50 000 евреи. Днес в България живеят към 5 хиляди евреи, наследници на избавените в миналото. Днес почитаме трагичната орис на повече от 11 000 евреи от Македония и Северна Гърция.

Церемонията довечера стартира с къса молитва наречена авдала. Тя бе почетена от премиера Бойко Борисов, както и от публични лица от България и Израел. Сред тях още управленията на международните еврейски организации, член на израелския парламент, ръководителите на българските организации в Израел, както и равините на всички балкански еврейските общности. Емоционална беше речта на Робърт Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес. Той напомни, че българите не за извърнали лице от тежката орис на евреите и страната ни би трябвало да бъде образец по какъв начин не би трябвало да мълчим пред злото. На церемонията бе показана и книгата " Българските евреи - жива история " на Клайв левиев Сойор и Иманюел Маркус.

По време на церемонията бе връчен почетния знак " шофар " на премиера Бойко Борисов за напъните на българското държавно управление за спасяването на българските евреи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР