Днес е денят на св. Три светители - християнски празник,

...
Днес е денят на св. Три светители - християнски празник,
Коментари Харесай

Почитаме Св. Три светители - Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст

Днес е денят на св. Три светители - християнски празник, отбелязван на 30 януари от Православната черква и Източнокатолическите църкви в памет на Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст.

Тримата са авторитетни епископи на ранната черква и играят значима роля за оформянето на християнското богословие.

Историята на празника датира от времето на ръководството на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол по отношение на учението на Василий Врач поражда спор за шампионата сред Отците на църквата.

Св. Василий Велики (починал през 379 г.) и св. Григорий Богослов (починал 390 г.) принадлежат към плеядата на кападокийските отци, които оставят на християнската цивилизация скъпо документално завещание. Третият - свети Йоан Златоуст (починал 407 г.) e бил свещеник на Константинопол.

Всеки от тях има собствен ден в църковния календар, само че през ХІ в. се разгаря плевел спор кой от тримата има по-голям принос за християнската религия. Дебатиращите се разделят на " василиани ", " григориани " и " йоанити ". Според преданието, тримата светители се явили на епископа на град Евхаита - Йоан, и му споделили, че пред Бога и тримата са с равнозначен принос за вярата.

Денят се празнува и като формален празник на духовните семинарии и академии, и на богословските факултети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР