Днес е Денят на София.На 17 септември се отбелязва денят

...
Днес е Денят на София.На 17 септември се отбелязва денят
Коментари Харесай

Днес е Денят на София! Честит празник на Вяра, Надежда и Любов

Днес е Денят на София.

На 17 септември се отбелязва денят на мъченица София и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов.

 

На този ден се отдава респект на добродетелите, които ни крепят – вярата, вярата, любовта и мъдростта.

София била благочестива християнка с три дъщери, които кръстила на главните християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Момичетата били родени в Рим, когато управляващите грубо преследвали вярващите в Христа.

Майката и дъщерите не криели своята религия и я изповядвали намерено. Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 години.

По пътя към двореца София и дъщерите й отправили гореща молба към Иисус Христос да им даде сили да не се опасяват от очакващите ги страдания и гибел.
И в действителност – когато те застанали пред императора, всички били сюрпризирани от спокойствието им.

Император Адриан привикал сестрите една след друга и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида. Момичетата настойчиво отказвали.

Императорът се ядосал и наредил да бъдат подложени на мъчения, само че това не сломило вярата им в Христа. Императорът предал телата на сестрите на майка им и тя ги погребала с почести на рид отвън града. София останала на гроба и след три дни на молебствия умряла с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската черква уважава София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели трите й девойки.

Вяра, Надежда и Любов са оповестени за покровителки на децата, тъй като и те самите са потърпевши в името на Христа като деца. От 777 година мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват в Елзас, Франция.

Денят е разгласен и за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки значи “премъдрост ”.

 

Столичната община публично отбелязва празника.

Преди 30 години, през 1992 година, тогавашният Столичен общински съвет утвърждава решение, с което кметът на София внася в Министерския съвет предложение за решение за определянето на 17 септември за Ден на София, което е признато от държавното управление. Оттогава всяка година Столичната община провежда празнувания и събития във връзка Деня на София.

Днес деянията стартират с празнична сесия на Столичния общински съвет, от 10:00 ч., на която кметът на София Йорданка Фандъкова и ръководителят на СОС Георги Георгиев ще насочат приветствия.

 

След това ще бъдат връчени оценките „ Почетен жител на София ” на осем видни персони, измежду които проф. Цочо Бояджиев, Димитър Манов и Людмил Ангелов.

 

С „ Почетен знак на Столичната община “ ще бъдат удостоени Марияна Арсенова, шеф на Държавния музикален и билетен център, и,посмъртно, дългогодишният шеф на Столичния инспекторат Веска Георгиева, предава Българска телеграфна агенция.

От 11:30 ч. пред храма " Света София " ще се състои церемониален водосвет и публична гала по издигане знамето на град София, а от 13:00 ч. в Софийската градска художествена изложба ще бъдат връчени Наградите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата.

От 18:00 ч. на сцената Sofia Summer Fest на поляната зад музея " Земята и хората " ще има празничен концерт с присъединяване на Графа, Поли Генова, Михаела Филева, Крисия.

В Деня на София столичани и гостите на града ще могат да влизат гратис в общинските културни институти, оповестява заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов на страницата си във Facebook.

По мотив празника през днешния ден ще бъде свободен достъпът до Софийската градска художествена изложба и филиалите ѝ – изложба музей „ Дечко Узунов ” и изложба „ Васка Емануилова ”, Регионален исторически музей – София и постройката на пл. " Бански " № 1, както и в Античен културно-комуникационен комплекс „ Сердика “, Археологическото равнище на храм „ Света София “, Археологически парк " Западна врата на Сердика ", Гробницата на княз Александър I, Експозиция за национално помиряване, Триъгълната кула на Сердика. Безплатни за посетителите в този ден ще са още паркът „ Врана “ и Зоологическата градина в София.

 

На днешния ден честват всички, които носят името Вяра, Любов, Надежда, София, Верадин, Верин, Драган, Драго, Драгой, Драгомир, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Севда.

На този празник именниците посрещат посетители, като в доста къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, благополучие и обич. Пеят се песни и се играят хора.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР