Днес е Денят на София и от 10 часа на

...
Днес е Денят на София и от 10 часа на
Коментари Харесай

Как София ще чества празника си

Днес е Денят на София и от 10 часа на тържествено съвещание на Столичния общински съвет ще бъдат връчени званията " Почетен жител на София " на изявени българи. Сред носителите тази година са композиторът Стефан Димитров, режисьорът Бина Харалампиева, артистът Васко Кръпката, артистът Ириней Константинов, алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов, олимпийският първенец по гребане Здравка Йорданова и други

От 11:30 ч. пред църквата " Света София " ще се организира церемониален водосвет и ще бъде издигнато знамето на града. На събитието участва кметът Йорданка Фандъкова, а тримата съществени претенденти за кметския пост на идните локални избори - Борислав Игнатов, Мая Манолова и Борис Бонев ще се срещнат пред Съдебната палата в 16 часа. Те са приели поканата да вземат участие в самодейност против сложния достъп в града за хората с увреждания.

В 17:30 ч. пред Народния спектакъл стартира концерт на Софийския духов оркестър.

От 18:30 ч. в Народния спектакъл ще бъдат връчени премиите на Столичната община за ярки достижения в региона на културата. Носител на тазгодишната Специална премия е Лили Иванова.

В 20:30 ч. на площад " Княз Александър I " стартира аудио-визуален пърформанс и 3D мапинг " Градски трептения 140 ВРМ (140 удара в минута) ", проведен от Столична община и Фондация " Културни вероятности " в партньорство с Министерство на образованието и науката. Входът е свободен.

Тържества в регионите

От 17:00 ч. в парка " Заимов " ще се проведат празничен танцов театър и карнавално шествие.

В парк " Езерото ", регион " Искър ", от 18 ч. е концертът с присъединяване на Маргарита Хранова и Райко Кирилов, квартет " Българи ", танцов състав " Алгара ", внушителен мажоретен състав " Светла " и младата национална певица Валентина Шерденкова.

В парк " Младост " от 19 ч. стартира концерт с присъединяване на Валерия Войкова от 125-о СУ " Боян Пенев ", Diva Dance School, Стоименка Недялкова, Недялко Недялков и Петър Миланов – солисти от оркестъра на БНР и отбор " Филип Кутев ".

През целия ден е свободен достъпът за гости на Зоологическата градина, парк музей " Врана ", Регионалния исторически музей – София (в Централната минерална баня) и Софийската градска художествена изложба.

Затворени улици за празника

Столичната община оповестява, че се не разрешава престоят и паркирането от 07:00 часа до привършване на тържествата на площад " Св. Александър Невски " сред ул. " Оборище " и ул. " 11-ти август ", сред ул. " 11-и август " и ул. " Дунав ", както и на ул. " Оборище " сред ул. " Раковски " и площад " Св. Александър Невски ".От 08:00 до 18:00 ч. като се изключи колите на чиновниците на общинска администрация и отвън местата в режим на платено паркиране " длъжностен абонамент " на площад " Николай Гяуров " и на ул. " Московска " сред ул. " Раковски " и бариерата на британското посолство.

От 08:00 часа до привършване на тържествата се не разрешава влизането на транспортни средства по ул. " Оборище " сред ул. " Раковски " и ул. " 11-ти август ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР