Днес е Денят на народните будители - общобългарски празник, в

...
Днес е Денят на народните будители - общобългарски празник, в
Коментари Харесай

Днес е Ден на народните будители! Честит празник, българи!

Днес е Денят на националните будители - общобългарски празник, в който отдаваме респект на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности и националното съзнание на българите. Будители са и възрожденските учители, свещеници, писатели, които знаят тайнствената мощност на словото и си служат с него, с цел да вдъхнат кураж и воля за живот у сънародниците ни.
 
Денят на националните будители е един от най-големите празници, отдадени на духовността и просвещението. Сред имената на най-почитаните национални будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други. Думите на писателя Иван Вазов " Не се гаси туй, що не гасне " показват силата на духовността, която е несломима. 
 
За първи път празникът се празнува през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на националното просвещение на България, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските национални будители. От 1 ноември 1923 година с декрет на цар Борис III е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. От 1922 до 1945 година е общонационален празник.
 
От 1945 година окупационната болшевишка власт в България анулира празника. Българска комунистическа партия взема решение, че този празник е контрапродуктивен за революцията на пролетарите. И по какъв начин другояче - това е ден, в който се уважава паметта на толкоз доста свещеници и чорбаджии, че в случай че остане настоящ празник, цялата историческа митология, съградена от Българска комунистическа партия, ще рухне.
 
Как да разбираем на работническата класа, че Иларион Макариополски е не просто духовно лице, само че също по този начин и правоприемник на предостатъчен жанр занаятчии от Елена? Че татко му и дядо му са били кметове, освен това неведнъж? Как да разбираем, че Неофит Рилски произлиза от чорбаджийски жанр от Банско? Че е учил за зограф в Рилския манастир? Че до края на живота си проповядва православно единение?
 
В своята фамозна " Черна тетрадка " Илия Бешков добре обрисува комуниста - човек неук, който не просто не мисли, а се опасява да мисли. Човек, за който съвестта е празно разбиране, а просвещението е мръсна дума, капиталистическа, буржоазна. Няма място за будители в този нов, сив свят на престореното тъждество.
 
След дълго спиране, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-то Народно заседание, на 28 октомври 1992 година, се възобновява традицията на празника. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР