Днес е Денят на българския художник. Отбелязва се в деня

...
Днес е Денят на българския художник. Отбелязва се в деня
Коментари Харесай

3 ноември – Ден на българския художник

Днес е Денят на българския художник. Отбелязва се в деня на църковния празник в респект на Св. Пимен Зографски. За настойник на българските художници е разгласен през ноември 1993 година по концепция на сдружението за възобновление на Софийското Светогорие " Св. Пимен Зографски ". Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Православната черква е оповестила Пимен Зограф за светец и празнува паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел и откакто разпродал имуществото си се замонашил на Атон. Там е получил името Пимен, само че когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като нравствен лидер.

Св. Пимен Зографски е български духовник от манастира " Св. Георги Зограф " на Атон, зограф и литератор, живял в края на ХVI век. Рисувал е фрески и икони.

3 ноември в историята:

Събития

1493 година — По време на второто си корабоплаване до Америка Христофор Колумб открива остров Доминика.
1839 година — В Цариград е провъзгласен " Гюлханският хатишериф ".
1867 година — Отрядите на Джузепе Гарибалди губят от френската войска Битката при Ментана и не съумяват да смъкват Временното държавно управление на папата в Рим (то пада три години по-късно).
1887 година — Основан е португалският футболен тим Академика от град Коимбра.
1903 година — С поддръжката на Съединени американски щати Панама афишира самостоятелност от Колумбия.
1912 година — Балканската война: Турция се обръща към Великите сили с молба те да посредничат за преустановяването на военните дейности.
1916 година — Катар попада под английска защита.
1918 година — Полша афишира самостоятелност от Русия.
1918 година — Австро-Унгария напуща [[Тройния съюз]].
1943 година — Холокост: В концентрационния лагер Майданек (на територията на Полша) по време на Празника на земята (Erntefest) са разстреляни 18 400 евреи.
1957 година — Съюз на съветските социалистически републики изстрелва галактическия транспортен съд Спутник-2, на борда на който се намира кучето Лайка, първото живо създание от Земята, което излиза в орбита.
1961 година — Бирманецът У Тан е определен за изпълняващ длъжността общоприет секретар на Организация на обединените нации.
1964 година — Линдън Джонсън е определен за президент на Съединени американски щати.
1966 година — Ураган в Бенгалския залив лишава живота на към 1000 души.
1970 година — Парламентът на Чили избира за президент социалистът Салвадор Алиенде.
1973 година — Програма Маринър: НАСА изстрелва Маринър 10 към Меркурий и на 29 март 1974, той става първият галактически уред, който доближава планетата.
1978 година — Доминика става самостоятелна от Англия страна в чест на годишнината от откриването ѝ.
1986 година — Федерални щати Микронезия получават самостоятелност от Съединени американски щати.
1988 година — По самодейност на Желю Желев софийски интелектуалци основават Клуб за поддръжка на гласността и преустройството.
1989 година — ПК Екогласност внася в Народното събрание подписка против плана " Рила-Места ", след шествие по улиците на София, което е първа всеобща проява против комунистическата власт в България.
1992 година — Демократът Бил Клинтън побеждава републиканеца Джордж Х. У. Буш и самостоятелния претендент Рос Перо, и е определен за президент на Съединени американски щати.
2004 година — Ясер Арафат изпада в последователно задълбочаваща се кома; умира на 11 ноември.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР