Днес е ден за възпоменание на Холокоста над стотиците хиляди

...
Днес е ден за възпоменание на Холокоста над стотиците хиляди
Коментари Харесай

Европа си спомня забравените жертви на Холокоста – ромите

Днес е ден за възпоменание на Холокоста над стотиците хиляди роми , починали в нацистките лагери. Ромските жертви са към половин милион, от цяла Европа.

" Ромите са забравените жертви на Холокоста за доста европейци. Споменът за тяхното историческо гонене ни припомня за потребността от превъзмогване на провокациите, пред които са изправени ромите и през днешния ден и които прекомерно постоянно биват подценявани. Седемдесет години по-късно синтите и ромите не престават ежедневно да се сблъскват с ненавист , принуждение, дискриминация и расизъм. Много от тях към момента нямат достъп до съществени потребности като обичайно жилище, обучение и здравно обслужване. " - се споделя в изказване на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисаря по правораздаването Вера Юрова.

" Дехуманизацията на ромите и други малцинства е била първата крачка към осъществяването на тези ужасяващи закононарушения. Днес би трябвало да помним случилото се и да отстояваме твърдо и енергично споделените европейски полезности за тъждество и недискриминация. " - припомнят Юрова и Тимерманс.

В умозаключение двамата политици припомнят, че е дълг на всеки един жител на общността да се отнася с достолепие и почитание към своите съграждани, изключително с най-уязвимите членове на обществото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР