Днес е ден за размисъл в България. Съгласно Изборния кодекс

...
Днес е ден за размисъл в България. Съгласно Изборния кодекс
Коментари Харесай

Ден за размисъл преди четвъртите парламентарни избори за последните 18 месеца

Днес е ден за размисъл в България. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа се не разрешава предизборната пропаганда, напомня Българска телеграфна агенция.

Изборният ден може да бъде продължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували гласоподаватели. Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите организации се не разрешава да оповестяват допитвания до публичното мнение във връзка изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до оповестяване края на изборния ден на територията на страната, съгласно Изборния кодекс.

В деня на вота се не разрешава слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение. Ако секционната изборна комисия откри такива, тя неотложно ги отстранява – при нужда със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и популяризират от претендентите, партиите, обединенията и инициативните комитети единствено по време на предизборната акция. Всеки пропаганден материал наложително се отбелязва от чие име се издава и би трябвало да съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение. До края на изборния ден е неразрешено унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в кодекса ред, написа още в Изборния кодекс.

Санкции

Ако пропаганден материал бъде подложен отвън рамките на предизборната акция, този, който го е сложил предстои на наказания. Според Изборния кодекс на разположение, което наруши възбраната се постанова санкция или имуществена глоба в размер от 1 000 до 3 000 лева Когато нарушаването е осъществено наново, санкцията или имуществената глоба е в размер от три хиляди до 10 хиляди лева

При нарушаване на правилото за унищожаване на пропагандни материали по открития ред от ИК, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от хиляда до пет хиляди лева

За обявяване на резултатите от изследвания за изхода от вота 24 часа преди изборния ден до неговото привършване, на разположение, което наруши наредбите се постанова санкция или имуществена глоба в размер от две хиляди до пет хиляди лева Когато нарушаването е осъществено наново, санкцията или имуществената глоба е в размер от пет хиляди до 10 хиляди лева.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР