Днес е ден за размисъл преди президентските избори, които предстоят

...
Днес е ден за размисъл преди президентските избори, които предстоят
Коментари Харесай

Ден за размисъл преди президентските избори в Северна Македония

Днес е ден за размисъл преди президентските избори, които предстоят на следващия ден в Северна Македония.

Над 1 800 000 македонци следва да избират сред трима претенденти: Стево Пендаровски, повдигнат от ръководещата коалиция, Гордана Силяновска-Давкова от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река, съобщи Българска национална телевизия.

Изборите са първите след смяната на името на страната и са тест за ръководеща коалиция на премиера Зоран Заев.

С финални манифестации социалдемократите и ВМРО-ДПМНЕ завършиха акцията си за първите президентски избори в Северна Македония след смяната на името. Хиляди поданици на Охрид се събраха на площада, с цел да поддържат Стево Пендаровски - претендента на ръководещата коалиция.

От Охрид министър председателят Зоран Заев прикани македонците да гласоподават за Пендаровски, който щял да служи на всички жители на Северна Македония от всички етноси.

На другия завършек на страната, в Щип, претендентът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова е заречен стане ли президент, да ревизира Преспанското съглашение с Гърция за разногласието за името.

Опозицията прикани за предварителни избори, в случай че ръководещите изгубят президентския избор.

Според специалисти, доста от гласоподавателите на ВМРО-ДПМНЕ няма да гласоподават за Силяновска, албанците ще разделят вота си на първия тур сред Пендаровски и самостоятелния албански претендент Блерим Река и всичко ще се реши на втория тур, на 5-ти май.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР