Днес е ден, в който всеки с морално съждение и

...
Днес е ден, в който всеки с морално съждение и
Коментари Харесай

Историк: Носталгията по комунизма се поражда от невежество


Днес е ден, в който всеки с морално умозаключение и достолепие би трябвало да коленичи. Това съобщи историкът проф. Евелина Келбечева в ефира на Българска национална телевизия.

По думите ѝ, в случай че тези процеси не се бяха случили, България щеше да е друга сега: „ Народният съд е нелегитимен даже по тогавашното законодателство. Това е арбитражен съд, който напълно е заповядан от Москва и е парадоксално, освен е нелигитимен, само че и не е нужен. ”

За носталгията по социализма тя счита: „ Невежество е това, което може да изясни носталгията. В тези общества, в тези държавни, тези посткомунистически общности, които се оправиха със своето минало, са в пъти по-добре по повод промяна на манталитета, бъдещето. Ние не сме сред тях, можем да се съпоставим единствено с Албания. ”

„ Дори поръчковата историография не може да отхвърли, че в България е първият противозаконен гнет, след което той сякаш придава законова форма посредством Народния съд, в действителност лишава живота, свободата, достолепието и собствеността на доста повече хора, в сравнение с в цяла Източна Европа. Комунистическият гнет е максимален в България. Никой повече не може да отхвърли това ”, безапелационна е тя.

Според нея има вяра, давайки образец: „ Когато 2011 година двама президенти - доктор Желев и Петър Стоянов споделиха, че 1 февруари е ден за респект към жертвите на комунизма. ”                                                  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР