Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани,

...
Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани,
Коментари Харесай

Радев: Обществото очаква съдържателен политически дебат и по-малко черен пиар

„ Днес е ден на респект към дребното останали български ветерани, участници във Втората международна война, към хилядите българи, взели участие в тази война, към хилядите дали живота си за успеха над нацизма. Благодарение на тяхната всеотдайност се откри пътят към днешна мирна и обединена Европа. “

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден, откакто той и вицепрезидентът Илияна Йотова отдадоха респект пред Паметника на Незнайния боец в София във връзка отбелязването на 79-ата годишнина от успеха над нацизма във Втората международна война.

„ В Деня на Европа, дано си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и още по-ефективно способства за развиването на страните членки и който продължава да гради своето единение върху правилата на демокрацията и мира “ , сподели Радев и добави, че чака Европейски Съюз да се ангажира по-активно и с одобряването на правилата на демокрацията , на спазването на човешките права и на правовата страна в страните от Западните Балкани, декларирали упоритости за присъединение към съюза.

В отговор на въпрос президентът разяснява, че чака изчерпателен спор за бъдещето на Европа в идната акция за избори за Европейски парламент.

„ Нека всеки, който претендира да съставлява България в Европейския парламент да съобщи ясни позиции по какъв начин ще способства и за напредъка на целия Европейски Съюз, само че и за отбраната на нашите национални ползи във връзка с огромните европейски тематики “, сподели още той.

Като такива Радев открои предлагането за отпадане на консенсуса при взимане на решения в региона на външната политика и процеса на разширение на Европейски Съюз, мащабите и скоростта във връзка с прехода към зелена стопанска система, преустановяване на войната сред Русия и Украйна и възобновяване на Украйна. Държавният глава прикани идната предизборна акцията за избори за народен парламент да не заглушава и не измества изцяло дебата за бъдещето на обединена Европа, който е извънредно значим за България.

„ Българското общество чака изчерпателен политически спор, по-малко черен пиар и повече хрумвания за бъдещето на България “ , разяснява президентът в отговор на въпрос за идната акция за предварителни парламентарни избори.

По думите му всяка партия би трябвало да съобщи по какъв начин вижда бъдещето на страната и да направи България по-успешна и за какво желае властта.

„ Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото “, съобщи президентът и добави, че жителите чакат от политическите сили съответни отговори по какъв начин ще се вземат решение наболелите проблеми на обществото, а не тези на партиите.

Ще проличи доста скоро дали новият президент и партията, която завоюва с решителна преднина изборите в Република Северна Македония , ще проработят най-накрая за европейската вероятност на страната или ще поемат в някаква друга посока, сподели Радев, в отговор на въпрос за резултатите от парламентарните и втория тур на президентските избори, които се организираха през вчерашния ден в югозападната ни съседка.

Държавният глава добави, че позицията му постоянно е била ясна и поредна.

„ Такава, каквато беше с президентите Георге Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с Гордана Силяновска. Такава, каквато беше със СДСМ, такава ще бъде с ВМРО-ДПМНЕ “ , уточни той.

Държавният глава подсети още, че България постоянно е подкрепяла европейската интеграция на РСМ , само че при съблюдаване на правилата за добросъседство и най-много Копенхагенските критерии за участие . Това, по думите му, значи смяна в Конституцията и ценене на правата на българите в РСМ, отвод от езика на омразата към България , който се развихри в предизборна акция, проверка на учебниците, почитание и отбрана на българското културно-историческо завещание.

В отговор на въпрос за присъединението на България към сухопътните граници в Шенген президентът означи, че отварянето на въздушните и морските граници е имало и позитивни, само че и негативни аспекти, тъй като европейският напън към Австрия, който е бил извънредно огромен, сега значително е намалял, тъй като се разяснява, че България към този момент е в Шенген. Президентът съобщи, че страната ни ще продължи да работи с Австрия и изрази очакване да бъде образувано непрекъснато държавно управление след изборите, което да се ангажира съществено с този проблем.

Радев подсети, че когато е представлявал страната ни на съвещанията на Европейския съвет е почнало настоятелното слагане на този въпрос, даже и при нужда с нарушение на дневния ред на Европейски Съюз тематиката е била повдигана на три поредни съвещания с привличане на всички страни членки за нашата поддръжка и интензивно се е работило с и с Нидерландия, и с Австрия. По думите му вярната политика е в спокойния, прям и доста открит спор.

По-късно, пред постройката на президентската институция, Радев и Йотова участваха на тържествената гала по издигане на знамето на Европейския съюз по случай Деня на Европа. Държавният глава одобри почетния часовой на Националната гвардейска част.

Добра вест! Започва процедура по разширението на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Малко Търново “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР