Днес е ден на икономистите11 юни е обявен за професионален

...
Днес е ден на икономистите11 юни е обявен за професионален
Коментари Харесай

На този ден: Празник на икономистите в България

Днес е ден на икономистите

11 юни е разгласен за професионален празник на икономистите с решение Министерския съвет по отношение на навършилите се тогава 110 години от основаването на първото българско икономическо сдружение.

То работи интензивно до 1948 година, когато активността му замира. През 1964 година е възобновено под наименованието Дружество на икономистите в България. От 1990 година е преименувано в Съюз на икономистите в България. През всички години на съществуването му в активността на сдружението са взели участие видни представители на икономическата просвета.

Обявяването на 11 юни за професионален празник на икономистите е самопризнание за труда им и цели да послужи за одобряване на самочувствието им на положителни и уважавани експерти, както и да подчертае приноса им в развиването на стопанската система като просвета.

Днес църквата празнува празника Св. Богородица - " Достойно есть ", отдаден на чудотворната икона в Света гора на Богородица и песнопението " Достойно есть ", възпяващо божията майка в св. литургия.

През десети век пред този свят облик на Божията Майка за първи път е било изпято песнопение, включено след това в чина на Божествената света литургия, което и до през днешния ден всекидневно се извършва в целия православен свят.

Свети деятел Вартоломей се счита от някои църковни историци за едно и също лице с Натанаил, който деятел Филип довел при Иисуса Христа. Вартоломей бил в цифрата на Дванадесетте апостоли, които вървели след Иисуса Христа и на които Господ дал мощ да изцеряват заболявания и да вършат чудеса посредством Неговото име.

След слизането на Светия Дух, когато апостолите тръгнали да проповядват Евангелието, на Вартоломей се паднал жребият да отиде в източните страни, където отишъл и деятел Филип. Веднъж, когато те проповядвали настрана в градовете на Мала Азия, Вартоломей получил признание, че Филип търпи терзания и оскърбления, и Господ му заповядал да отиде и да му помогне. Вартоломей се вслушал в това подстрекателство и от този момент към този момент не се разделил с Филип до гибелта му и делил с него писания и рискове. Те били придружавани от Филиповата сестра Мариам. Всички те старателно проповядвали словото божие и с самообладание понасяли гонения и премеждия.

Във Фригийския град Йерапол, където апостолите отвърнали доста езичници от идолопоклонство, идолските жреци възбудили срещу тях властта и народа, и поискали тяхното смъртно наказване. Св. апостоли били разпънати на кръст. Но внезапно се появила страшна стихия със земетресение. Изплашеният народ упорито желал освобождението на мъчениците.

Престарелият Филип към този момент предал душата си Богу, като се молел за своите мъчители, а Вартоломей бил снет от кръста още жив. Той дружно с Мариам погребал тялото на деятел Филип, по-късно кръстил повярвалите, сложил за свещеник благочестивия дъртак Стахий и след няколко дни напуснал Йерапол, като посетил Индия - както приказва преданието - и превел Евангелието на индийски език. Историкът Евсевий Кесарийски споделя, че популярният академик Пантен донесъл в Александрия евангелие, открито от него в Индия, което допускат, било занесено там от св. ап. Вартоломей.

След това деятел Вартоломей посетил Армения, където обърнал към християнството доста езичници и посредством Божията мощ правел чудеса. Дъщерята на царя била доста болна. Св. Вартоломей я излекувал и царят от признателност му пратил няколко камили, натоварени със скъпи блага. Апостолът върнал всички тия блага, като споделил: Не с тия неща аз търгувам, само че виждам да придобия човешки души. Ако тях придобия и ги показва на Господа, то добър търговец ще бъда пред Него.

Царят приел свето кръщение. С него се кръстили и огромен брой негови жители.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР