Днес е Ден на Холокоста в Република България. На тази

...
Днес е Ден на Холокоста в Република България. На тази
Коментари Харесай

На този ден митрополит Кирил спасяват пловдивските евреи от нацистките концлагери

 Днес е Ден на Холокоста в Република България. На тази дата през 1943 година стартира депортиране на 7144 евреи от Вардарска Македония. На 12 март са депортирани 161 евреи от Пиротско през Лом за Виена, а на 13 март 1943 година стартира депортиране на евреите от София.

На 24 декември 1940 година държавното болшинство в XXV Общински народен съвет гласоподава специфичен Закон за отбрана на нацията, посредством който се регламентира лишаването на българските евреи от цивилен и политически права, отстраняването им от стопанския живот на страната и отчуждаването на имуществата им. След като България подписва тристранния пакт на 1 март 1941 година, тя е подложена на още по-голям напън от страна на хитлеристка Германия. От началото на 1942 година годното за физическа работа еврейско население е разпределено наложително в работни групи и изпращано на обекти, където се изисква упражняването на тежък физически труд.

Пристъпва се и към непосредствени ограничения за очистване на българските евреи. На 22 февруари 1943 година е подписано особено съглашение сред пълномощника на Гестапо Т. Данекер и комисаря по еврейските въпроси на България Ал. Белев за депортиране на 20 000 души в лагерите на гибелта. Междувременно в столицата и други градове на страната непрекъснато се подхващат набези и погроми над еврейски домове и цели махали от членове и съидейници на Съюза на българските национални легиони, на Всебългарския съюз " Отец Паисий " и други От друга страна, срещу Закона за отбрана на нацията, както и против подхванатите дискриминационни дейности против българските евреи, надигат глас видни публични и културни дейци като Я. Сакъзов, Д. Казасов, Л. Стоянов и други

В протестната акция се включват и видни представители на Българската православна черква – митрополитите Стефан Софийски и Кирил Пловдивски, както и цели публични организации – Съюзът на юристите, Съюзът на лекарите, Съюзът на художниците и други При тази конюнктура цар Борис III и тогавашното държавно управление на проф. Б. Филов не се вземат решение да изпълнят постигнатата договореност с Берлин. Като " компромисен вид " е възприето депортирането на евреи единствено от новоприсъединените земи в Беломорието и Тракия. През март 1943 година под претекст за прехвърлянето им навътре в България 11 836 души евреи са отведени до дунавските пристанища и от там отправени за концентрационните лагери. Разработва се и нов проект за в допълнение депортиране на още 8560 евреи.

Неговата реализация не се реализира заради острата протестна вълна, в която се включват и някои дотогавашни държавни симпатизанти – Д. Пешев, подпредседател на Народното събрание, и други На 17 март 1943 година заместник-председателят на 25-ото Народно заседание Димитър Пешев написа писмо срещу депортирането на българските евреи, подкрепено от 42 депутати. С намесата и на обществеността българските евреи са избавени.

През 2002 година на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 година Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 година се празнува на 27 януари, да се отбелязва във всяка страна, съобразено с нейната национална история.

В България е маркиран за първи път на 10 март 2003 година Обявен е с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година като " Ден на Холокоста и на потърпевшите от закононарушения против човечеството ". На този ден през 1943 година пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането към нацистките концлагери на стотици евреи от Пловдив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР