Днес е държавното погребение на британската кралица Елизабет II. В

...
Днес е държавното погребение на британската кралица Елизабет II. В
Коментари Харесай

Днес е държавното погребение на Елизабет II, в Лондон са над 500 световни лидери

Днес е държавното заравяне на английската кралица Елизабет II. В Лондон дойдоха над 500 държавни глави и високопоставени фигури от чужбина, измежду които и българския президент Румен Радев, съобщи кореспондентът на БНР.

След четиридневно поклонение в най-старата зала на парламентарния комплекс, тази заран ковчегът с тленните остатъци на кралицата ще бъде изместен в намиращото се против Народното събрание Уестминстърско абатство, където в 13.00 часа българско време ще стартира държавното заравяне. Ковчегът ще бъде пренесен на оръдейна платформа, теглена от 142- моряци.

След него ще вървят крал Чарлз III и синовете му принцовете Уилям и Хари. Начело на процесията ще бъдат гайдарите и барабанистите на шотландските и ирландски полкове, дружно с членове на Кралските военновъздушни сили и гурките.
За финален път държавно заравяне в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.

Държавни глави от целия свят се стичат в Лондон, с цел да се причислят към членовете на кралското семейство за отдаване на последна респект на Елизабет II. Целият английски политически хайлайф и някогашни министър председатели също ще участват. От цяла Европа дойдоха монарси, доста от които са кръвни родственици на кралицата. Тук са императорът и императрицата на Япония.

Предполага се, че на погребалната гала ще участват 2000 посетители. Службата ще бъде ръководена от основния духовник на Уестминстър Дейвид Хойл, проповед ще направи архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, а прeмиерът Лиз Тръс ще прочете фрагмент от Бибилята. Службата ще приключи с 2-минутно национално безмълвие и националния химн. След службата с върволица ковчегът ще бъде откаран до арката Уелингтън в Хайд парк.

Биг Бен ще отмерва всяка минута от процесията. Топовни салюти ще има също на всяка минута от Хайд парк. В 15.00 часа откакто ковчегът дойде до арката Уелингтън ще бъде трансфериран на нова катафалка за последното му пътешестване до двореца Уиндзор. След още една работа в църквата „ Сейнт Джордж “ ковчегът ще бъде спуснат в намиращата се там кралската гробница.

В последното си обръщение преди огромното държавно заравяне на английската кралица синът ѝ крал Чарлз III благодари на обществеността за поддръжката, оказана към скърбящото кралско семейство.

" Докато всички се приготвяме да кажем последно довиждане, желаех да употребявам опцията да благодаря на всички тези безчет хора, които бяха толкоз съпричастни и разтуха за фамилията ми и за мен в този миг на тъга ", споделя кралят в изказване на Бъкингамския замък.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР