Днес е Богоявление, имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана,

...
Днес е Богоявление, имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана,
Коментари Харесай

Йорданка и Богдана празнуват имен ден, Богоявление е - Общество

Днес е Богоявление, имен ден честват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан и Богдана. 

На 6 януари се освещават бойните флагове на Българската войска, традицията е възобновена през 1993 година, преди този момент ритуалът се прави от 1879 до 1946 година Обредната софра включва прясна пита, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, боб, орехи и вино. 

Според библейския роман на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан, пристигнал Исус. Има поверие, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, който кръщавал и го държал по този начин, до момента в който не изповядал всичките си грехове. 

Когато видял Исус, Йоан Кръстител незабавно се поклонил и споделил, че той би трябвало да се кръсти при него. Но Исус влезнал във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, от горната страна блеснала светлина, сходно на гръмотевица, и духът божий във тип на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който споделил: " Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение ". 

Празникът Богоявление се назовава още Просвещение, тъй като йорданското събитие просвещава като демонстрира Бога, изявен в непостижимата загадка на неразделна Троица. Всеки посредством светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината посредством заслугата на Сина и посредством силата на Светия Дух. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, само че до IV век той се съединявал с Рождество Христово.

Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, тъй като при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за публично служение. По-късно църквата приела да чества двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари Богоявление. На този ден за здраве всички вземат участие в освещаването на водата, когато след празнична църковна работа свещеникът хвърля светия кръст във водата.

Млади мъже се хвърлят, макар студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата - който го хване, бива цветущ и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и огромен благодат. Ако пък времето е студено и изсъхнало, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът наръсва хората за здраве.

Чете се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея у дома, защото пречиства душата и защищава от заболявания.

Светената вода се съхранява през цялата година и се употребява в сложни за фамилията моменти. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР