Днес е Архангелова задушница. Това е един от трите съботни

...
Днес е Архангелова задушница. Това е един от трите съботни
Коментари Харесай

Днес е Архангелова задушница – почитаме починалите си близки и загиналите военнослужещи

Днес е Архангелова задушница. Това е един от трите съботни дни в православния календар, които са избрани за общ молитвен помен на умрелите. Нарича се по този начин, тъй като се отбелязва в събота преди Архангеловден.

На Задушница в храмовете се отслужват заупокойна литургия и обща панихида за всички умряли православни християни.

Архангеловата задушница, която предхожда огромния празник на Свети Архангел Михаил, намира своето съображение в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която, като християни, отдаваме при всеки помен на задушниците през годината.

На Задушница се посещават гробовете на умрелите. Носи се самун, варено жито, вино и цветя. На познати и непознати се раздава дребен подарък, най-често храна, с цел да почетат паметта на покойниците с най-кратката молитва „ Бог да елементарни! “.

В редица градове в страната ще бъде отслужена заупокойна панихида в памет на починалите воини. На този ден отдаваме благодарност и почитаме паметта на българските военнослужещи, починали във войните, в интервенции по поддържане на мира и при осъществяване на воинския дълг в спокойно време.

От 11:00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп ще отслужи заупокойна работа, оповестиха от Министерството на защитата.

Панихиди във връзка Архангелова (мъжка) задушница ще бъдат отслужени в няколко града в страната. В Благоевград от 11:30 ч. пред паметника-костница на починалите 581 офицери и бойци през Междусъюзническата и Първата международна война ще се извърши боен обред.

Панихиди ще има в Асеновград (от 11:30 ч. пред паметника на починалите артилеристи във войните 1912-1913 година в региона на военно формирование 24490), в Бургас (от 11:00 ч. пред паметника на „ 24-и Черноморски полк “ до Военния клуб в града), във Варна (от 11:00 ч. пред паметника на починалите във войните в региона на Старите варненски гробища), във Велико Търново (от 11:00 ч. в Гробищния парк на града, пред паметника на Майка България), във Враца (от 11:30 ч. пред паметника на починалите във войните за освобождението и обединяването на България), в Карлово (от 11:30 ч. пред паметника на починалите във войните 1912 – 1918 година в региона на военно формирование 34 750), в Казанлък (от 9:30 ч. пред паметника на 23-и пехотен Шипченски полк), в Пловдив (от 11:00 ч. пред паметника на Опълченците на централните гробища ), в Плевен (от 9:30 ч. на площад „ Свобода “ пред паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия), в Сливен (от 9:30 ч. пред паметника на 6-и артилерийски полк), в Смолян (от 12:00 ч. пред паметника на полковник Владимир Серафимов – освободителят на Родопите), в Хасково (от 12:00 ч. пред паметника на починалите от Хасково във Втората международна война), в Шумен (от 10:00 ч. пред паметника на починалите във войните шуменци на площад „ Кристал “), в Ямбол (в гробищния парк в града ).
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР