Днес е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който

...
Днес е 29 февруари. Един необичаен ден в календара, който
Коментари Харесай

Историята на допълнителния ден на високосната година

Днес е 29 февруари. Един необикновен ден в календара, който се случва единствено на всеки четири години... или съвсем на всеки четири години.

Ето четири неща, които би трябвало да знаем за този „ спомагателен ден “ през високосните години.
1. Кратност на 4, само че не и на 100
Древен Египет се пробва да направи календара си по-близък до естествения цикъл на сезоните. Но точно Юлий Цезар е въвел високосните години с " промяната на римския календар през 708 година " (въвеждането на Юлианския календар през 45 година прочие н. е.), изяснява Институтът по механика и пресмятане на ефимериите (Institut de mécanique céleste et de calcul des éphémérides - IMCCE), част от Парижката обсерватория.

В годините с 366 дни спомагателният ден е бил двойник на 24 февруари, т.е. " шестият ден преди началото на март ", откъдето идва и френската дума " bissextile " (високосен ден).

С прекосяването към Григорианския календар през 1582 година " спомагателният ден е прибавен в края на февруари, на 29-ия ден ", продължи IMCCE.

Тъй като Земята не се върти към Слънцето тъкмо за 365 дни и 6 часа, а за 365 дни, 5 часа, 48 минути и няколко секунди, не всички години, които са кратни на четири, са високосни. Не са такива и годините, които са кратни на 100. Така че 1900 и 2100 година нямат 29 февруари.


2. Остаряване четири пъти по-бавно
Това споделяше магнетичната френска актриса Мишел Морган, която умря на 96-годишна възраст. " Тази привилегия да одъртявам четири пъти по-бавно от другите е първата от дългата поредност късметчета, които имах през живота си ", описа дамата, която споделя тази необикновена рождена дата с италианския композитор Росини, френския артист Жерар Дармон, испанския министър-председател Педро Санчес, американския рапър Ja Rule и канадския комедиант Sugar Sammy.

С късмет едно на 1506 да се родиш на 29 февруари, единствено няколко милиона души в света имат тази истинска дата на раждане. За да бъдем точни, във Франция от 1968 година насам те са 27 832, съгласно данни на INSEE.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР