Днес е 24 май - денят, в който честваме българската

...
Днес е 24 май - денят, в който честваме българската
Коментари Харесай

Празнуваме Деня на просветата, културата и славянската писменост

Днес е 24 май - денят, в който честваме българската култура, просвета и славянската книжовност на Кирил и Методий, известни още като Солунските братя. " Дневник " разгласява информация какви тържества, концерти и събития ще има във връзка огромния български празник в столицата и страната.

По случай празника – с благословението на Негово светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, в Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " от 10.00 ч. ще бъде отслужен молебен от Негово преосвещенство Мелнишкия свещеник Герасим, Главен секретар на Св. синод на БПЦ-БП, дружно със столични свещеници. След молебена литийното шествие ще се насочи към Народната библиотека.

Тържествата, отдадени на 24 май, ще стартират от 11.00 ч. с публична гала пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека, където за поредна година ще вземат присъединяване възпитаници от Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски ".

Водещ на церемонията ще бъде Мариус Донкин – артист и шеф на Народния спектакъл " Иван Вазов ". Тържественотo слово за празника ще произнесе писателят Деян Енев, а приветствени слова ще произнесат Румен Радев – президент на Република България, Йорданка Фандъкова – кмет на София, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката. В церемонията ще се включат възпитаници от I клас на 133. СУ " А. С. Пушкин " и Младежката хорова шапка към Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент Татяна Христова.

Тържествено празнично шествие ще има в центъра на столицата. Началният час още веднъж е 10.00, а сборният пункт – площадът пред Археологическия музей, откъдето походът на буквите ще тръгне по бул. " Цар Освободител ", след което е планувано шествието да продължи по бул. " Васил Левски " до паметника на " Св. св. Кирил и Методий " пред Националната библиотека, където пък ще има обичаен концерт.

Във връзка с празничното шествие и празненство Столичнана община планува съществени ограничавания за паркирането и придвижването на коли в региона.

Също обичайното отбелязване на празника - с академичното тържеството на Софийския университет " Св. Климент Охридски " в Аулата. Тази година се отбелязва и 130-годишнина на най-старото висше учебно заведение в България.

Празникът ще стартира в 11.45 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Академично слово на тематика " Антарктида - еволюцията на един континент и революцията на българското наличие " ще произнесе шефът на Националния център за полярни проучвания към университета " Св. Климент Охридски " и създател и ръководител на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

По традиция в деня на Светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация " Блага Димитрова " за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Българското национално радио ще връчи за четвърта поредна година премия на студент в компетентност " Журналистика ", профил " Радио ". Инициативата е в памет на проф. доктор Веселин Димитров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР