Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил

...
Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Честваме 24 май - Денят на българската просвета и култура

Днес е 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

През 855 година Кирил и Методий създават глаголицата в манастира Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превеждат свещени книги. След това те се заемат да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации. Братята са въздигнати като равноапостоли и велики християнски учители още с идването през 886 година на учениците им - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, които траяли делото им. Те получават топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Като ден на просветата празникът се празнува за първи път в Пловдив през 1851 г. по самодейност на Найден Геров. За формален празник на България 24 май е разгласен с решение на Народното събрание на 30 март 1990 г. 
Химнът на Деня на българската култура и просвета - " Върви, народе възродени ", е написан през 1892 година от Стоян Михайловски.     Днес София ще означи тържествено 130 години от написването на стихотворението на гала пред Народната библиотека от 11 ч., когато се чака химнът да прозвучи в целокупност - изпят от събирателен училищен хор от възпитаници от софийски учебни заведения с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева. Организаторите приканват всички присъстващи да се включат в осъществяването му.   Традиционно тържества ще има в цялата страна.   Снимка: Уикипедия, икона на Аврам Дичов
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР