Днес е 117-ият рожден ден на най-възрастния жив човек в

...
Днес е 117-ият рожден ден на най-възрастния жив човек в
Коментари Харесай

ЧРД! Най-старият жител на Земята Мария Морера става на 117 години

Днес е 117-ият рожден ден на най-възрастния жив човек в света - Мария Браняс Морера.

Мария е родена на 4 март 1907 година в Сан Франциско, Съединени американски щати, само че се завръща в Испания със фамилията си, когато е на осем, с цел да се откри в Каталуния. Оттогава тя живее в района и е обитавала в същия дом за възрастни хора през последните 23 години.

Тя стана най-старият човек на Земята през януари 2023 година след гибелта на 118-годишната Люсил Рандон (Франция).

От старческия дом на Мария оповестиха, че тя се усеща добре от позиция на здравето. Освен че има повреден слух и проблеми с подвижността, тя няма физически или душевен проблеми. Всъщност тя е в толкоз положително положение, че се е съгласила да се подложи на научно проучване от учени, които се надяват да получат по-нататъшно прозрение в тайните на дългия живот.

Ученият Манел Естелер, който е разговарял дълго с Мария, сподели на испанското издание ABC: " Тя има изцяло ясно схващане. Тя си спомня с впечатляваща изясненост събития от времето, когато е била единствено на четири години, и не показва никакво сърдечно-съдово заболяване, постоянно срещано при възрастните хора.

" Ясно е, че има генетичен съставен елемент, тъй като има няколко членове на фамилията ѝ, които са над 90 години “, написа Guinness World Records.

Взети са проби от слюнка, кръв и урина на Мария, които ще бъдат съпоставени с тези на 80-годишната ѝ щерка. Изследователите се надяват, че оценката на гените на Мария ще подкрепи създаването на медикаменти, които биха могли да се борят със болесттите, свързани със стареенето.

Подобавайки на статута си на най-възрастния човек в света в цифровата епоха, Мария е дейна в X (известен преди като Twitter) благодарение на щерка си. Нейната биография гласи: " Аз съм остаряла, доста остаряла, само че не съм глупак “.

В допълнение към " шанса и положителната генетика “, Мария приписва дълголетието си на " ред, успокоение, добра връзка със фамилията и приятелите, контакт с природата, прочувствена непоклатимост, без терзания, без съжаления, доста позитивизъм и стоене надалеч от токсични хора. "

Поради неприятния ѝ слух, фамилията на Мария употребява устройство за гласова връзка с нея.

Тя оглушава вечно с едното ухо, когато е дете, откакто пада, до момента в който играе с братята си по време на пътуването от Америка до Испания през 1915 година

Това не е единственото злощастие, което фамилията претърпя на борда на кораба – бащата на Мария за жалост умира заради белодробна туберкулоза към края на пътуването.

Мария е претърпяла пандемията от испанския грип от 1918 година, както и Гражданската война в Испания (1936–1939 г.), за която тя сподели, че има " доста неприятни мемоари “.

Тя се омъжва през 1931 година за каталонски доктор на име Джоан Морет, от който има три деца.

Съпругът ѝ е умрял през 1976 година. Тя е надживяла и единствения си наследник Август, който умрял при злополука с трактор на 86-годишна възраст.

Повече от век след пандемията от 1918 година Мария също оцеля след COVID-19 – тя се заразила с вируса няколко седмици, откакто навършила 113 години през 2020 година, само че се възстановила изцяло в границите на дни, трансформирайки се в най-старата оживяла от COVID-19 в света. Титлата беше взета по-късно през годината от Люсил Рандон, която беше три години по-голяма от Мария.

Въпреки признанието, че е " все по-близо и по-близо до гибелта “ в обява в X предишния месец, Мария поддържа позитивен мироглед за живота и има вяра, че постоянно има нещо ново за научаване всеки ден, даже и в дълбоката си напреднала възраст.

Сега тя е 12-ият най-възрастен доказан човек в историята и в случай че доближи 118-ия си рожден ден, ще се изкачи до 5-то място. Най-старият човек, открит в миналото, е французойката Жан Калман, която е доживяла до 122 години и 164 дни.

 

 
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР