Днес е 11 юли и българите отново тръгват към избирателните

...
Днес е 11 юли и българите отново тръгват към избирателните
Коментари Харесай

България излиза на първи задължителен машинен вот

Днес е 11 юли и българите още веднъж потеглят към изборните секции. Ще се гласоподава за избор на народни представители в 46-ия парламент.

Разликата от всички предходни избори у нас е, че в този момент вотът е наложително машинен. Гласуването ще е на машина във всички секции с над 300 гласоподаватели както у нас, по този начин и в зад граница.

В България машинен избор ще има в 9401 секции, а в чужбина - в 273 секции.

Гласоподавателите, които могат да упражнят правото си на избор посредством електронно устройство, са към 6 млн. души, а в случай че се резервира нормалната за този вид избори интензивност в границите на към 50 %, може да се чака пред екраните да застанат към 3 млн. души.

Как се гласоподава с машина?

Какво би трябвало да извършите в изборния ден? На таблото пред изборното помещение разгледайте партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, поучават от ЦИК. Техните номера стартират от 1. По този метод авансово ще знаете кой е номерът в бюлетината на мечтаната от вас партия, коалиция или самостоятелен претендент.

По същия метод авансово се информирайте, в случай че желаете да отбележите преференция.

Пред изборното помещение разгледайте деликатно по какъв начин са подредени имената на претендентите от съответните кандидатски листи. Техните номера стартират от 101, прецизират от ЦИК.

Когато сте наясно със своя избор, влезте в изборното помещение. Подайте персоналната си карта на член на секционната изборна комисия. Той ще открие името ви в изборния лист, ще ви подаде карта за гласоподаване с машината.

Вземете картата и я поставете в машината със златния чип нагоре. Натиснете картата съвсем доникъде, до момента в който усетите леко тракване. Така ще активирате машината за гласоподаване.

На екрана ще се появи надпис „ апелирам изчакайте... “. Това значи, че машината се зарежда с електронната бюлетина. Тя наподобява тъкмо по същия метод, както хартиената.

Разгледайте бюлетината умерено. Потърсете номера и името на партията, обединението или самостоятелния претендент, за който желаете да гласувате. Ако не го намирате на екрана на първа страница, натиснете бутона „ идващ “ в долната част. Така ще отворите последваща страница на екрана.

Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето с неговия номер. На екрана вашият избор ще бъде маркиран с хикс и ще стане по-тъмен от останалите. Това значи, че сте избрали.

По същия метод можете да отбележите и преференция с кръгчетата, които стартират от номер 101 и могат да стигнат до 132, прецизират още от комисията.

След като извършите своя избор, натиснете бутона „ обзор “ в долния завършек на екрана. Там ще видите изписани номерата на партиите, обединенията и имената на претендента, в случай че сте дали своят вот с преференция. Ако всичко е наред, натиснете „ гласоподаване “, с цел да приключите даването на своя глас.

Ако установите, че не сте отбелязали вярно вашия избор или желаете да го измененията, тогава натиснете бутона „ промени избора “, който се появява в средата на екрана. Така ще се върнете при започване на първа страница и ще можете да гласувате по този начин, както сте решили.

Отново натиснете бутона „ обзор “, натиснете „ гласоподаване “. Машината ще разпечата квитанция с вашия избор. Вземете разписката, проверете още веднъж вота си, маркиран в нея и я сгънете с текста във вътрешността.

Извадете картата от машината. Върнете се при секционната изборна комисия, пуснете разписката в непрозрачната кутия, върнете картата на член на комисията, положете автограф в изборния лист, че сте дали своят вот и вземете персоналната си карта.

Разполагате с 5 минути, с цел да упражните правото си на глас.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР