Днес е 11-ият ден от началото на инвазията на Русия

...
Днес е 11-ият ден от началото на инвазията на Русия
Коментари Харесай

Ден 11: Киев не се дава, пожар на многоетажна сграда в Харков след руските бомбардировки |

Днес е 11-ият ден от началото на нашествието на Русия в Украйна. Столицата Киев остава под украински надзор, както и град Харков, макар тежките съветски бомбардировки.

Мощен гърмеж е раздрусал столицата Киев тази заран. По предварителна информация на украинската организация УНИАН става дума за ракета, която е била свалена от украинската противовъздушна защита.

Руските сили нападнаха още веднъж и Харков. Първо беше обявено за появяването на аероплан над града, а по-късно и за бомбардировка. Запалила се е многоетажна постройка на улица Северна. Още не е ясно дали има жертви и ранени.

Снарядите на агресора са разрушили изцяло и Новосалтовския пазар в града.



Руската войска напредва с офанзивите си против градовете Харков и Николаев. Според отчета на украинския общоприет щаб въздушни транспортни средства от летища на територията на Беларус са взели участие в офанзиви против военната и цивилната инфраструктура в Киев и Житомир.

Руските елементи също по този начин не престават да блокират град Мариупол. Планираната всеобща евакуация на цивилни от града беше прекъсната. Русия и Украйна се упрекнаха взаимно за невъзможността да изтеглят цивилни жители, според контрактуваното краткотрайно прекъсване на огъня.

Съобщено беше и за обновени настъпателни интервенции към Волноваха, както и за боеве към и в град Суми, както и в покрайнините на Гостомел. Бомбардиран е бил и Ирпин, дребен град в покрайнините на Киев.

Руските сили са постигнали прогрес и по основаването на сухопътен кулоар към Крим. Според украинските военни те имат желание да завладеят водноелектрическата централа в Канев на река Днепър. Украйна резервира контрола си и над северния град Чернигов, където през последните дни имаше цивилни жертви. Западната част на Украйна остава значително пощадена от сраженията.

Президентът Володимир Зеленски повтори апелите си за неразрешена за полети зона, само че западните водачи обявиха, че не желаят да влошат обстановката. Руският държавен глава Владимир Путин предизвести, че ще преглежда всяка неразрешена за полети зона над Украйна като боен акт. Според него наложените от Запада наказания на страната му, са равносилни на оповестяване на война. Руският президент съобщи, че в Украйна всичко върви по проект и работата по унищожаването на украинската военна инфраструктура е съвсем приключена.

Високопоставен чиновник на организацията „ Лекари без граници “ предизвести нощес, че филантропичната обстановка в украинския град Мариупол е „ пагубна “ и е жизненоважно цивилните да бъдат евакуирани.

„ Хората изпитва големи усложнения да получат достъп до питейна вода. Ситуацията се утежнява с всеки ден “, изясни Лоран Лигоза, представен от БНР.

Мариупол с население 450 хиляди души, се счита за основен в съветската инвазия поради това, че е пристанище на Азовско море, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР