Днес е 1 април, ден на шегата и ден на

...
Днес е 1 април, ден на шегата и ден на
Коментари Харесай

Кои са най-големите лъжи в историята на човечеството?

Днес е 1 април, ден на шегата и ден на лъжата. Това е денят, в който можем да лъжем безнаказано, колкото си желаеме, стига да е в границите на шегата и положителното въодушевление. Все отново би трябвало да внимаваме първоаприлските смешки да не са прекомерно солени, с цел да не засегнем някого. Нека си напомним едни от най-големите неистини изречени в историята на човечеството.

Троянският кон

Ако се одобри, че в любовта и на война, всичко е разрешено, тогава тази неистина може да бъде простена. Когато троянецът Парис избягал с Елена – дамата на царя на Спарта, почнала война. Тя бушувала цели 10 години, до момента в който троянците повярвали, че са победили гърците.

Но гърците им подготвили една хитрост. Направили голям дървен кон, в който се скрили гръцки бойци. След като убедили троянците, че това е подарък на помиряване, те вкарали статуята в укрепения град. През нощта гръцките бойци излезли от статуята, атакували и победили врага си.

Фалшификатите на Ван Меегерен

Тази неистина е типичен сюжет, за това, по какъв начин да се угоди на критиците. Този човек бил художник, само че се чувствал подценен. Решил, че може да направи номер, с цел да го признаят специалистите за талант.

В началото на двадесети век учените спорили за това, фактически ли серията работи с изображения на древен подиуми, е била нарисувана от великия художник Ян Вермеер.

Ван Меегерен незабавно исползвал тази опция и се заел за работа, фалшифицирайки една от противоречивите картини с името " Ученици в Емаус ".

С извънредно внимание към детайлите, той фалшифицирал пукнатини и искусно състарил творбата си. Преднамерено търсил удостоверение от предубедените критици, на които им се желало да имат вяра, че картините са нарисувани от Вермеер.

Това сработило и специалистите високо оценили картинате, признавайки ги за оригинали, а ван Меегерен, в това време почнал да продава от ден на ден имитации. Алчността взела връх над желанието му за самопризнание и той не се разкривал.

Но позволил сериозна неточност – продал една от картините си на изтъкнат член на нацистката партия в Германия. След войната съдружниците го оповестили за съзаклятник, който продава националното благосъстояние на врага. За да избегне пандиза, решил да признае, че картината е подправена. За да потвърди на управляващите, че не е продал национално благосъстояние, а елементарен фалшификат, художникът направил още едно копие в тяхно наличие. Така понижил присъдата си на една година, само че няколко месеца по-късно умрял от сърдечен припадък.

Лъже-Анастасия

С натиска на революцията болшевиките поставят завършек на съветското царско семейство Романови – царя Николай, брачната половинка му, сина и четирите дъщери. Децата са погубени, с цел да не може в бъдеще, никой от наследниците да не възроди социална поддръжка и да претендира за властта.

Скоро се популяризирали клюки, че някои от фамилията са се избавили и са избягали. Както се и очаквало, не закъсняла и появяването на един от членовете на царското семейство. Анна Андерсон била най-известна от всички лъже-Анастасии.

През 1920 година, откакто била приета в болница след опит за самоубийство, когато се събудила, тя оповестила, че е най-малката княгиня на царското семейство – Анастасия.

Тя изпъквала измежду останалите самозванки с това, че фактически доста приличала на Анастасия и знаела доста детайлности за фамилията и придворния живот.

Много малко от околните и познатите на същинската Анастасия й повярвали и за множеството си останала още една самозванка. Но това не спряло Андерсон да продължава да се показва като княгинята. В последна сметка се оплела по време на правосъдните процеси, траяли десетилетия, само че до гибелта си твърдяла, че тя е Анастасия.

През 2009 година експерти при откриването на гроба на царското семейство са създали ДНК тест, който е потвърдил, че от самото начало Андерсон е лъгала. Било доказано и че останките на всички членове на фамилията са в гроба и никой не е съумял да се избави.

Примитивният човек

Скелетът на първичен човек, открит през 1912 година в Пилтдаун, Англия, евентуално е най-голямата научна машинация в историята. Формата на черепа му била друга от до момента откритите и двамата, които разпространявали находката, Чарлз Доусън и Артър Удуард бързо оповестили, че това е “липсващата връзка” сред маймуната и индивида. Из научните среди се поражда подозрение и няколко палеонтолози и антрополози афишират находката за подправена. Смятана е за значимо историческо изобретение до 1953 година, когато екип от учени потвърждава, че е фалшификат от кости на човек, орангутан и шимпанзе и зъби, състарени с киселина.

В иктор Лустиг продава Айфеловата кула за остаряло желязо

Легендарният лъжец Виктор Лустиг си печели славата, като продава Айфеловата кула за остаряло желязо. Той прочита във френски вестник, чеградските управляващи изпитват съществени усложнения в опитите си да поддържат кулата. Лустиг си изготвя подправени документи на зам.-министър на пощите и далекосъобщенията, след което изпраща публични предложения на 6-има търговци на скрап за разискването на примамлива бизнес договорка. Измамникът посрещнал предприемачите в безценен хотел, където им споделил, че поради безпричинно високите разноски по Айфеловата кула държавното управление решило да я разглоби и да я продаде на закрит търг. За да не се провокира възмущението на обществеността, която доста харесвала кулата, Лустиг помолил търговците за поверителност. След като продал правото да разглоби кулата на един от тях, Лустиг съумял да избяга с куфар пари във Виена. За да резервира достолепието си, излъганият Андре Поасон не съобщил в полицията.

Лустиг повтаря схемата, само че е оголен от брачната половинка на жертвата си. Той обаче съумява да избяга от полицията с парите!

Бил Клинтън за Моника Люински: Не съм правил секс с тази жена

През януари 1998 година журналистът Мат Дръдж разкрива сензационна история – президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън е имал спекулация със стажантката от Белия дом Моника Люински.

Той отхвърля със популярните думи I did not have sex with that woman – Не съм правил секс с тази жена!

Дръдж се натъкнал на Линда Трип, някогашна секретарка от Белия дом и другарка на Люински. Тя имала записи на телефонни диалози, в които приятелката ѝ приказва за връзката си с Клинтън. На бял свят е извадена фотография на Моника с фамозната през днешния ден барета и Бил Клинтън до нея.

Първноначално Люински и Клинтън отхвърлят да са имали спекулация, само че след това Моника признава, като обезпечава и доказателство – фамозната синя рокля с петна от семенна течност на Бил Клинтън по нея. Следва самопризнание и от Бил Клинтън, само че и двамата приказват единствено за орална обич. Републиканците се възползват от обстановката и желаят импийчмънт, само че той е несполучлив и

Клинтън изкарва целия си мандат. През цялото време на абсурда Хилари Клинтън поддържа брачна половинка си. Въпреки абсурда Клинтън резервира висок рейтинг измежду американското общество, а Сенатът го освобождава от обвиняванията, защото оралният секс не можел да се класифицира като полов акт поради нетрадиционния метод на навлизане.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР