Днес дрейфът на Армения към евроатлантическото продължава. Провокативната и предизвикателна

...
Днес дрейфът на Армения към евроатлантическото продължава. Провокативната и предизвикателна
Коментари Харесай

Макрон е назначен за наблюдаващ Закавказието от името на Запада

Днес дрейфът на Армения към евроатлантическото продължава. Провокативната и предизвикателна тирада на Пашинян в Европейския парламент (с обвинявания против Русия освен в „ предаване на Карабах “, само че и в „ подкопаване на демокрацията “ в Армения) и други негови дейности демонстрират желанията му да интегрира оптимално страната в Европейски Съюз и, евентуално, планове на НАТО. На този декор Франция демонстрира особена интензивност, което наподобява като опит за геополитически реванш след загубата в Нигер, където дългогодишната френска доминация завършва извънредно безславно.

Париж трябваше да изтегли войските си при извънредно тесни условия. Както Opex360 заяви, Нигер забрани всички френски самолети (включително тези, наети от Париж) да минават неговото въздушно пространство и затвори границата си с Бенин, където дълбоководното пристанище Котону може да бъде хазаин на логистичен център.

Френските войски са ситуирани в Ниамей, Уаллам и Аюру. Първият стадий от изтеглянето на войските ще бъде прегрупиране в Ниамей, което включва 100-километров марш през територия, където са дейни терористите от Ислямска страна на Голямата Сахара.

Ако изходният маршрут през Бенин не е вероятен, тогава единственият вид е през Чад, откъдето може да се провежда „ въздушен мост “. Контейнери с имущество ще бъдат изпратени до камерунското пристанище Дуала.

За задачата те ще би трябвало да изминат общо повече от 2000 км и да пресекат рискови зони, изключително в далечния север на Камерун, където участват джихадистката формация Боко Харам и Ислямска страна в Западна Африка (ISWAP).

На 5 октомври тази година френското министерство на защитата обаче разгласи, че изтеглянето на войските от Нигер би трябвало да завърши преди края на годината. Това е комплицирана и скъпа интервенция, която ще коства на френския бюджет 400 милиона евро и може да заплаши бюджета за защита за идната година.

Усилията на Париж да влезе в Голямата игра в Закавказието може да са опит за геополитически реванш за претърпените унижения. Освен това самата обстановка в Армения е удобна за това. Окончателното разрешаване на „ карабахския въпрос “ от Азербайджан съответства с активизирането на френско-арменските връзки.

Арменският президент Ваагн Хачатурян сподели, че Армения се нуждае от „ добър боен сътрудник “ и разисква с Франция въпроса за даване на военна помощ за опълчване на Азербайджан. Както се досещате, под „ неприятен “ сътрудник Хачатурян има поради Русия.

Баку отговори на намесата на Франция. Илхам Алиев предизвести, че Франция ще бъде отговорна за нова борба в Кавказ заради решението да достави военно съоръжение на Армения. Предупреждението е направено в телефонен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Президентът на Азербайджан съобщи, че готовността на Франция да достави оръжие на Армения не способства за мира, а за нов спор в района. Алиев също по този начин осведоми Мишел, че осем села в Карабах сега са „ под арменска окупация “ и акцентира „ значимостта на тяхното освобождение “.

Тоест освен юридическото, само че и фактическото вдишване на надзор над Карабах не значи разрешаване на всички териториални искания на Азербайджан към Армения. Баку отхвърли да взе участие в петстранна среща с Армения, Франция, Германия и Европейския съюз в Гранада, Испания, която се организира на 5 октомври.

Азербайджанската организация АПА заяви, че повода за отхвърли са проарменските изказвания на френски публични лица, визитата на френския външен министър Катрин Колона в Армения и обвиняванията на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел против Азербайджан. Освен това, съгласно известия в медиите, Франция и Германия не са позволили поканената от Баку Турция да взе участие в договарянията.

Ясен е геополитическият подтекст на протичащото се. Азербайджан е относително огромен евентуален снабдител на газ, от който Европейският съюз се интересува, както и нужна територия за всевъзможни инфраструктурни и логистични планове, които включват придвижване на артикули до Централна Азия и назад, заобикаляйки Русия.

Освен това Европейски Съюз е наясно със степента на партньорство сред Турция и Азербайджан. Укрепването на Анкара посредством достъп до Каспийско море не е в полза на европейците. Съответно продължаващите териториални искания на Азербайджан би трябвало да провокират европейска реакция - Европа би трябвало да укрепи Армения, с цел да се резервира стратегическото състояние с буферната Армения сред Азербайджан и Каспийско море от една страна и Турция от друга.

В този случай страховете на Русия не са подбудени от съответни типове оръжия, които Франция има намерение да продаде на Армения (оръжията би трябвало да бъдат закупени като цяло, а Ереван няма пари за това), а от самия факт на такива съглашения.

Сделката може да се трансформира в идната стъпка на Ереван настрана от Русия с последващото запълване на освободеното пространство със западни ползи. Франция в този случай е естественият „ върх на копието “. Именно Париж е най-последователният съперник на Анкара.

Франция постоянно повдига тематиката за арменския геноцид в Османската империя, тъй че осведомителният декор е много удобен за съдействие с Ереван.

Американското издание 19fortyfive отбелязва, че до момента в който Турция и Съединените щати се отдалечават един от различен, Вашингтон към този момент гледа към Париж като главен сътрудник на НАТО в проекцията на мощ. На процедура това се показва да вземем за пример в взаимни антитерористични интервенции в Сахел.

Вашингтон поддържа Париж в дипломатическата и военната област, пробвайки се да компенсира въздействието, изгубено от Франция в някогашните й колонии - в последна сметка изгонването на Франция от Африка индиректно визира ползите на Вашингтон.

Известно е, че безусловно в навечерието на сполучливата атака на Азербайджан Армения съумя да стартира военни учения със Съединени американски щати. А съгласно същия профилиран информационно-аналитичен запас Армения има капацитета да стане главен съдружник на НАТО отвън алианса, сходно на Южна Корея, Япония, Израел или Украйна.

В рамките на обновената западна парадигма оста Вашингтон-Франция-Армения би трябвало да се трансформира в отговор на турско-азербайджанския тандем, който излезе от категорията на доверените васали на Съединени американски щати.

Новата ос ще бъде ориентирана и против Русия, защото, написа 19fortyfive, Москва безшумно се сближава с Азербайджан, до момента в който „ Армения се носи на Запад, а френската дипломация е главният фактор за взаимоотношение по този въпрос “.

Опитите на Армения да се приобщи към западния цивилизационен план при настоящето управление на страната наподобяват неизбежни. Никол Пашинян стремглаво изважда Армения от сферата на цивилизационното въздействие на Русия и образуваното през последните години единно пространство (ОДКБ, ЕАЕС, голям брой търговски и културни, конфесионални и обществени връзки).

Но това придвижване не е в празнотата, а към един от характерните центрове на мощ, съществуващи на планетата. Тоест евроатлантическия център, чието мнение е изразено от Франция.

На 14 октомври президентът на Армения Ваагн Хачатурян подписа закон за одобрение на Римския статут, основополагащият документ на Международния углавен съд (МНС). Армения подписа Римския статут през лятото на 1998 година, само че през 2004 година Конституционният съд разгласи отговорностите, планувани в документа, за противоречащи на конституцията на страната.

Правителството на Армения още веднъж ще се обърне към най-висшия орган по въпроса за Римския статут в края на 2022 година Арменското държавно управление споделя, че утвърждението на Римския статут зависи от „ огромната експанзия “ на Азербайджан против Армения през септември 2022 година, както и от „ редица груби военни закононарушения “, осъществени на арменска територия.

Присъединяването към Международния углавен съд, отбелязва Ереван, ще направи допустимо обжалването пред този орган за изправяне на Баку пред правораздаването. Тези пояснения не устоят на рецензия и са безапелационни единствено за наивниците. В края на краищата точно Пашинян се отхвърли документално от териториите на Нагорни Карабах, регистрирайки ги като земи на Азербайджан. Съответно не е ясно какви искове могат да бъдат предявени против Азербайджан.

Тази пролет МНС издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, което значи, че Армения се отстрани от листата на страните, в които съветският водач може да отиде, без да рискува да бъде задържан. Извън техническата изпълнимост на този акт, остава явно, че Армения, на процедура и на равнище знакови заявления, не има намерение да бъде другар с Русия.

Не е изключено да се заприказва за ново разширение на НАТО в подтекста на „ дрейфа “ на Армения на Запад, което, апропо, въобще не подсигурява сигурността на Ереван.

В края на краищата, както демонстрираха Гърция и Турция в средата на 70-те години, страните от НАТО могат много сполучливо да водят война между тях. Америка не се намесва в тези спорове, а изходът идва на правилото „ побеждава най-силният “, последван от използване на правилото „ горко на победения “.

Онези в Ереван, които считат, че Франция може да се намеси в „ часа Х “, няма да е зле да превъртят кино лентата още веднъж и деликатно да прегледат по какъв начин е приключила ескалацията към Нигер.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР