Днес диетите са толкова, колкото са хората по Земята.Проблеми с

...
Днес диетите са толкова, колкото са хората по Земята.Проблеми с
Коментари Харесай

Алкалната диета – тайната на звездите от Холивуд

Днес диетите са толкоз, колкото са хората по Земята.

Проблеми с наднорменото тегло имат 56 на 100 от дамите, сочат някои статистически изследвания. Всъщност – цифрата може и да е малко занижена.

Предлагаме ви някои правила, които ще ви оказват помощ да отслабнете благодарение на алкални храни. Тези правила са залегнали в основата на храненето на някои звезди, измежду които Виктория Бекъм, Жизел Бюндхен и Гуинет Полтроу. Всъщност става дума за способи на здравословно хранене, познати отпреди 100 години. Нищо ново под слънцето, само че пък е забавно да се знае, нали?

Алкалите против киселините

Както излиза наяве от наименованието на диетата, тя предлага концентриране върху алкалните артикули. Трябва да изясним с какво са потребни те. Но първоначално е значимо да уточним, че всеки артикул или ястие в процеса на преправка от организма дава или алкална, или киселинна реакция. Киселинно-алкалният баланс (pH) (който познаваме от рекламата за пастата за зъби), е характерен освен за оралната област, само че и за целия организъм. Ако това равновесие се наруши, реакцията настава в най-различни органи и системи. „ Запасявайки се “ с нездравословни киселини, ние пречим на организма да работи обикновено и да се самовъзстановява. Проблеми с храносмилането, непотребни килограми, кожни обриви, хронична отмалялост – всичко това може да бъде разследване от пристрастяване към киселините.

Излишъкът от киселини организмът е задължен да компенсира със лични ресурси от алкални субстанции, а точно минерали (калций, калий, магнезий, натрий, желязо). Затова поклониците на алкалната диета свеждат до най-малко киселините, давайки преимущество на алкалните артикули. Това дава опция да се сведе равнището на pH до идеалния баланс, еднакъв на 7,2 – 7,4.

Принципи на хранене

За разлика от доста екстремални диети, в алкалната не се приканва за цялостен отвод от цяла група храни. Балансът съставлява 80/20 в интерес на алкалните блюда. Акцентът е върху използването на зеленчуци, потребни мазнини, пълнозърнести храни, бобови храни, ядки и плодове с ниско наличие на захар. Ако по някакви аргументи вие не можете всеки ден да спазвате сходни ограничавания, доверете се на хранителни добавки с минерали. Задължително обаче след консултация с доктор. Има несъмнено и някои парадокси. Например – всички цитруси са позволени, въпреки и кисели на усет. При преправка от организма обаче те дават алкална реакция. А млечните артикули, хлябът и месото са безусловно преситени от нездравословни киселини.

Какво може

От зеленчуците са позволени моркови, цвекло, домати, червен пипер, краставици, тиквички, целина, аспержи, зеле, броколи, водорасли, зелена салата и маруля. Гъбите също са в „ белия лист “. От плодовете би трябвало да се отдава желание на ябълките, крушите, бананите, кивито, кайсиите, всички цитруси, авокадо, кокос, манго, любеница, вишна. За да не се предизвика недостиг на белтъчини, са възможни постни типове риба и месо, което не е мазно – телешко и пиле, само че не повече от три пъти седмично. Със същата честота може да се употребяват кафяв ориз и ечемик. Казваме „ да “ още на бадемите и тиквените семки. За предпочитане е козето мляко, а също по този начин косовото и бадемовото.

За пиянство – зелен чай, билкови чайове, цикория и шейкове. От сладките неща се позволява единствено мед и кленов сироп.

Какво не би трябвало да се употребява

Грозде, сливи и сушени плодове, картофи, бял фасул, царевица, соеви артикули, млечни и киселомлечни артикули на основата на краве мляко, нишестени зърнени култури и брашно: бял ориз, грис, овес, пшеница, фъстъци, лешници, слънчоглед, мазно месо и мазна риба, яйца, всевъзможни консерви, бързи въглехидрати, рафинирана захар и захарни заместители, черен чай, кафе, газирани питиета, алкохол

Критики към диетата

Както и всички международни трендове в диетите алкалната също от време на време се подлага на подозрение и рецензия. Противниците ѝ смятат – и то не без съображение, че да се прави в порциона акцент върху алкалните храни, е безсмислено, доколкото никакви трикове не променят рН-баланса на кръвта. Това обаче не е напълно правилно. Целта на алкалната диета в последна сметка не е да се увеличи рН, а да се усъвършенства работата на организма, като му се дават нужните хранителни и минерални субстанции, които му оказват помощ независимо да се бори с нарасналата киселинност.

Инфо: Anna.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР