Днес депутатите трябва да гласуват на първо четене увеличението на

Днес депутатите трябва да гласуват на първо четене увеличението на ...

Гласуват увеличението на акциза за бездимните тютюневи изделия.Днес депутатите трябва да гласуват на първо четене увеличението на акциза върху бездимните или тютюневи изделия, което беше внесено от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова  и народни представители от ГЕРБ, и Обединените патриоти.

Предстои да видим дали депутатите ще поправят своята грешка от миналата година, когато направиха голям акцизен подарък на Филип Морис, която единствена към днешна дата предлага нагреваеми тютюневи изделия под марката IQOS.

Тогава Народното събрание осигури пазарно предимство и летящ старт на тези цигари, като реши те да се облагат с възможно най-ниската ставка за облагане на тютюна. Въпреки, че са окомплектовани в кутия и с филтър, депутатите решиха те да се облагат като насипен тютюн.

Миналогодишната грешка коства на бюджета за тази година най-малко 30 млн. лв. Дали ще бъде коригирана, се очаква да разберем днес, както и другата седмица, когато се очаква промените в акцизния закон да бъдат окончателно гласувани на второ четене преди лятната депутатска ваканция.

Темата стана отново изключително актуална и безпрецедентно влезе в сутрешните блокове на националните телевизии още от момента, в който на 29.06.2018 г. беше внесен законопроекта на Менда Стоянова. Това доведе до истински пожар от коментари на знайни и незнайни експерти в защита на корпоративните интереси на една компания. Стигна се дори до малък раздор в управляващата коалиция и вносителите побързаха да търсят компромис със собствените си текстове, още преди те да бъдат гласувани.

Впоследствие, след като страстите се поуспокоиха и дойде време за експертните дебати се оказа, че аргументите на производителите на бездимните изделия „издишат“ по много направления и най-вече по отношение на твърдението за „доказаната“ им „по-голяма безвредност“ спрямо“ други тютюневи изделия.

За целта дори беше покрито писмо от СЗО по отношение на нагреваемите тютюневи изделия, в което най-влиятелната международна здравна организация твърди, че нагреваемите тютюневи изделия са също толкова опасни, колкото конвенционалните цигари и не може да получават по-преференциално третиране. СЗО е организацията, която следи за прилагането на Рамковата конвенция на ООН за контрол на тютюна, към която и Р. България е страна.

Предстои да видим дали между първо и второ четене на законопроекта народните представители от управляващото мнозинство под натиска на големите международни тютюневи компании ще направят компромис с позицията на СЗО, както и със собствените си предложения, внесени само преди три седмици.     
 

Източник: blitz.bg