Днес даваме основата, върху която в парламента да се проведе

...
Днес даваме основата, върху която в парламента да се проведе
Коментари Харесай

Борисов: Даваме основата за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Днес даваме основата, върху която в Народното събрание да се организира спор, означи министър председателят Бойко Борисов по време на държавното съвещание, на което бяха утвърдени промени и допълнения в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, оповестиха от държавната пресслужба.

Решението на Министерския съвет е по отношение на уговорката, който министър-председателят пое в края на предходната година по време на срещата си с представители на сдружението на кметовете на кметства. Тогава министър председателят Борисов разпореди на финансовия министър правенето на законодателни промени, които да подобрят субординацията сред общинските кметове и кметовете на кметства.

„ С този законопроект сме предложили промени, които съгласно нас са уравновесени и допустими “, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на държавното съвещание. Той посочи, че планът планува обвързване на общинския съвет при приемането на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира задължението за кмета на общината в хода на осъществяване на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Създава се опция кметовете посредством свои представители да вземат участие в цялостния развой по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството.

Министър Горанов означи, че на база на мненията, постъпили в границите на публичното разискване на текстовете, може да се направи извода, че няма единно мнение сред Националното съдружие на общините и Националното съдружие на кметовете на кметства. „ Считам, че не е роля на изпълнителната власт да бъде съдия сред двете сдружения. Независимо от неналичието на единно мнение, предлагам този законопроект да бъде утвърден от Министерския съвет и импортиран в Народното събрание, където да продължи дебатът по законопроекта, защото тази тематика продължава да бъде обект на политически спекулации сред обособени представители на политическите сили “, сподели още министърът на финансите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР