Днес държавната Булгартрансгаз“ стартира обществената поръчка за междусистемна газова връзка

...
Днес държавната Булгартрансгаз“ стартира обществената поръчка за междусистемна газова връзка
Коментари Харесай

Газовата връзка към Сърбия ще е за над 172 млн. лв.

Днес държавната „ Булгартрансгаз “ започва публичната поръчка за междусистемна газова връзка България – Сърбия. Прогнозната стойност на обекта на българска територия е близо 172,3 млн. лева с Данък добавена стойност (143 559 450 лева без ДДС). Обектът е разграничен на девет елементи, като на територията на България газовата връзка е с дължина 62 километра.
Финансирането е обезпечено посредством грантово съглашение, съфинансирано от Механизма за свързване на Европа.
 Депутатите ратифицираха съглашение за финансиране на план за газовата връзка Гърция-България Депутатите ратифицираха съглашение за финансиране на план за газовата връзка Гърция-България
Парламентът ратифицира гаранционното съглашение сред България и Европейската капиталова банка (ЕИБ) за финансиране на план за година..
Преди два дни изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов рапортува пред Министерския съвет за развиването на три основни енергийни планове.
Той сподели, че е открита и социална поръчка за правене на работен план за замяна на надземното съоръжение на газовото вместилище „ Чирен “.
И тази поръчка в действителност е оповестена през днешния ден, като нейната планирана стойност е съвсем 6,5 млн. лева с Данък добавена стойност.
По думите на Малинов газовото вместилище „ Чирен “ е извънредно значим детайл от газопреносната инфраструктура на страната, ще даде още по-голяма опция за диверсификация и за обезпечаване сигурността на доставките и енергийната сигурност.
 Радев: България и Сърбия би трябвало да насърчат взаимните вложения Радев: България и Сърбия би трябвало да насърчат взаимните вложения
България и Сърбия би трябвало да насърчат взаимните вложения и икономическото партньорството в сфери с висока добавена стойност като инфор...
Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ рапортува, че след решението на Комисия за защита на конкуренцията, „ Булгартрансгаз “ към този момент е пълновръстен акционер и участник в терминала за полутечен природен газ на територията на Гърция.
„ Това са три значими плана, и трите са подкрепени от Европейска комисия като планове от общ интерес. Те са подкрепени от всички наши сътрудници и доста ще допринесат за сигурността на България. С реализацията им България ще затвърди своята роля на газовата карта на Европа и ще продължи да бъде един предвидим сътрудник и незаобиколим фактор “, означи Малинов.
Според премиера Бойко Борисов плановете са извънредно значими и за нашите съседи, на които даваме същите тези благоприятни условия, които има и България. Той добави, че разширението на газовото вместилище „ Чирен “ с потенциал до над милиард куб. метра газ е обвързвано и с българската инвестиция в терминала за полутечен газ в Гърция, както и с интерконектора с Гърция.
„ С интерконекторите България може умерено да каже към този момент, че газовият хъб " Балкан " го има и ние сме главен разпределител в тази сфера “, добави в умозаключение министър-председателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР